Κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για τους Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας, καθώς σύμφωνα με την CIA η Ρωσία θα εισβάλει στη χώρα. Μαρτυρίες πολιτών αναφέρουν πως επικρατεί τεράστια σύγχυση, ενώ εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους, εν μέσω της επικείμενης κορύφωσης της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη.

Υπενθυμίζουμε πως το πρωί της Δευτέρας (14/2) έγινε γνωστός ο θάνατος δύο ομογενών και ο βαρύς τραυματισμός άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα της Ανατολικής Ουκρανίας.

Χαρακτηριστικά, ο Παντελής Αλεξόπουλος, που μένει στην Χερσώνα της Ουκρανίας, 120 χιλιόμετρα από την Κριμαία, μίλησε στην εκπομπή «Live News» και ανέφερε πως «σήμερα το πρωί διάβασα σε μία ιστοσελίδα ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες να επικοινωνήσουμε με την ελληνική πρεσβεία ή το προξενείο και να εγκαταλείψουμε την Ουκρανία. Μίλησα με το προξενείο της Οδησσού και μας είπαν ότι η εντολή είναι να εκκενώσουμε άμεσα τη χώρα».

«Αφήνουμε εδώ τα πράγματά μας, τα σπίτια μας, τις οικογένειες και τους γνωστούς μας… Το κλίμα εδώ είναι ήρεμο, δεν υπάρχει πανικός. Η ζωή κυλάει κανονικά, νομίζω γίνεται για να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία, έτσι διαβάζω», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega παρουσίασε σχετικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο αρκετοί Έλληνες είτε αρνούνται να εγκαταλείψουν την χώρα, είτε δεν έχουν που να πάνε.

«Ζούμε σε συνεχή πόλεμο από το 2014», αναφέρουν στη κάμερα του δελτίου, ενώ η καθηγήτρια Μαριάνα Μοκρίβσκα, σημείωσε πως «δε φοβόμαστε τόσο τα τάνκς, φοβόμαστε τους πυραυλούς, γιατί έχουμε πόλεμο τα τελευταία 8 χρόνια. Δεν θα αρχίσει ο πόλεμος, ο πόλεμος διαρκεί».

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Μαριουπόλεως – Θεοδοσίας Χρυσόστομος διερωτήθηκε «ποιος άνθρωπος θέλει να παρατήσει τη ζωή του, τον τόπο του, τον τόπο που μεγάλωσε, ποιος θέλει να παρατήσει τον τόπο του άρον άρον;».

Πηγή: newsbeast.gr