Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κατήγγειλε χθες Τετάρτη (23/2) την έκκληση που απηύθυναν οι ουκρανοί φιλορώσοι αυτονομιστές στη Μόσχα να τους προσφέρει στρατιωτική βοήθεια, στην οποία είδε σοβαρή απειλή για την Ουκρανία.

«Το αίτημα για βοήθεια που απευθύνθηκε στη Μόσχα από τις αποσχισθείσες περιοχές των αυτονομιστών που αποκαλούνται ΛΔΝ/ΛΔΛ (σ.σ. αρκτικόλεξα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ) αναγγέλλεται ένα περαιτέρω πολύ επικίνδυνο βήμα για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, που θα θέσει χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο», τόνισε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter.

«Η ΕΕ απαιτεί σθεναρά από τη Ρωσία να απόσχει από κάθε νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (23/2) ότι έλαβε έκκληση για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από αξιωματούχους των δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας προκειμένου να «απωθηθεί» ο ουκρανικός στρατός.

Η βοήθεια ζητήθηκε «στη βάση» των συμφωνιών φιλίας που υπογράφτηκαν αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στις «Λαϊκές Δημοκρατίες» και τη Μόσχα, που ανοίγουν την πόρτα στην παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη των ανταρτών, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις «τελευταίες εξελίξεις» στην ουκρανική κρίση, μετά την έγκριση του πρώτου πακέτου ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστούν τρόποι για να υποχρεωθεί «να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της η Ρωσία» και να προσφερθεί στήριξη στην Ουκρανία.

Η Γαλλία καλεί τους πολίτες της να φύγουν «αμέσως» από τη χώρα

Το Κε ντ’ Ορσέ κάλεσε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη (24/2) όλους τους πολίτες της Γαλλίας να «εγκαταλείψουν αμέσως» την επικράτεια της Ουκρανίας και να αποφύγουν κάθε μετακίνηση στις παραμεθόριες περιοχές στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι οποίες θεωρείται πως είναι οι πιο εκτεθειμένες σε περίπτωση ξεσπάσματος πολέμου.

«Λόγω των μεγάλων εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας» και «την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των επαρχιών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ» και, επίσης, «λαμβανομένης υπόψη της επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που αποφασίστηκε (…) από το ουκρανικό κοινοβούλιο, οι γάλλοι υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουκρανία πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα», αναφέρει οδηγία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: newsbeast.gr