Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι υποδαυλίζουν την ένταση στην Ουκρανία η οποία, σύμφωνα με το Πεκίνο, προέρχεται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και «βρίσκεται σε ασυμφωνία με την εποχή μας».

«Η Κίνα εκτιμά ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιτρέψουν να επικρατήσει η λογική και να στραφούν προς μια πολιτική διευθέτηση, απέχοντας από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υποκινήσει εντάσεις ή να τροφοδοτήσει την κρίση», είπε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν, σύμφωνα με το AFP.

«Τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς λόγο. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να το εξαιρέσουμε όσον αφορά την ένταση στην Ουκρανία. Η συνεχής διεύρυνση, στα απόνερα του Ψυχρού Πολέμου, είναι αντίθετη με την εποχή μας, δηλαδή με τη διαφύλαξη της κοινής ασφάλειας», πρόσθεσε ο Κινέζος διπλωμάτης, σε ομιλία του στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να είναι εγγυημένη μέσω της διεύρυνσης ενός στρατιωτικού μπλοκ. Αυτό ισχύει για την Ευρώπη, όπως και για άλλες περιοχές του κόσμου», συνέχισε ο Ζανγκ Τζουν.

Αναφερόμενος εμμέσως στις ΗΠΑ, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ ο Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι στον κόσμο υπάρχει «μια χώρα που αρνείται να παραιτηθεί από τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, που λέει το ένα και κάνει το άλλο, για να επιτύχει τη στρατιωτική υπεροχή της». Και αυτό, πρόσθεσε, είναι εμφανές «κυρίως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου δημιουργούνται “μικρές τριμερείς ομάδες” με στόχο να προκαλέσουν την αντιπαράθεση».

Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα υπέγραψαν ένα σύμφωνο συνεργασίας με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην περιοχή αυτήν.

Πηγή: newsbeast.gr