Οι Ουκρανοί στρατιώτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον στρατό της Ρωσίας και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι μίλησαν για «απάνθρωπη μεταχείριση» που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, κατήγγειλε σήμερα η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Ουκρανοί στρατιώτες αφηγήθηκαν την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστησαν από τη Ρωσία», έγραψε συγκεκριμένα στο Facebook, αναφερόμενη ιδιαίτερα σε διάφορες μορφές σωματικής κακοποίησης, όπως μεταδίδει το AFP.

«Τους κρατούσαν σε χωράφι, σε λάκκο, σε ένα γκαράζ. Κάθε τόσο έβγαζαν κάποιον έξω: τον ξυλοκοπούσαν με γκλοπ, τον πυροβολούσαν στο ύψος του αυτιού, τον εκφόβιζαν», συνεχίζει η Ντενισόβα.

Μιλώντας για τους ναυτικούς που αιχμαλωτίστηκαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής στο Φιδονήσι, νησί του Εύξεινου Πόντου, είπε ότι «τους άφηναν σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα σε θερμοκρασίες 20°C υπό το μηδέν, γεγονός που προκάλεσε κρυοπαγήματα σε πολλούς από αυτούς».

Δύο ανταλλαγές κρατουμένων έχουν αναφερθεί ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής, στις 24 Μαρτίου, από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η μία αφορούσε την απελευθέρωση των 19 Ουκρανών ναυτικών από το Φιδονήσι, έναντι 11 αμάχων ναυτικών που διασώθηκαν από ρωσικό πλοίο που είχε βυθιστεί κοντά στην Οδησσό, η άλλη αφορούσε 10 στρατιώτες από κάθε χώρα, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δύο ακόμη ανταλλαγές οργανώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τις ημερομηνίες ή τον αριθμό των αιχμαλώτων που εμπλέκονταν.

Πηγή: newsbeast.gr