Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις πρόσφατες επαφές που είχαν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας και επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους σε μία διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν κι ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για τις τρέχουσες διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Υπογράμμισαν επίσης την ετοιμότητά τους να επιβάλουν σοβαρές συνέπειες και να ενισχύσουν την άμυνα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ακόμη και αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, σε διάγγελμά του, ο Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τους πάντες να δώσουν την ευκαιρία να βρεθεί διπλωματική λύση αν κι ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στη Ρωσία.

«Η εισβολή παραμένει εξαιρετικά πιθανή» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν και επεσήμανε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία.

«Δεν θέλουμε την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας. Πολίτες της Ρωσίας δεν είστε ο εχθρός μας. Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία θα είναι μια πολεμική επιλογή. θα υπάρξει διεθνής κατακραυγή. Οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι θα απαντήσουν αποφασιστικά. Πρέπει να δώσουμε στην διπλωματία κάθε ευκαιρία επιτυχίας. Μια χώρα δεν μπορεί να αλλάξει δια της βίας τα γειτονικά της σύνορα.

Πηγή: newsbeast.gr