Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έλαβαν χθες (17/2) την απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις ασφαλείας της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η ίδια πηγή προσέθεσε, σύμφωνα με το Reuters, πως η απάντηση παραδόθηκε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν.

Η προταθείσα από την αμερικανική πλευρά εκδοχή αναφορικά με τα συστήματα Aegis Ashore στην Ρουμανία και Πολωνία, καθώς και για μερικά συστήματα στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, μπορούν να μελετηθούν περαιτέρω, αναφέρεται στη γραπτή απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις των ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας, την οποία απέστειλε στην Ουάσιγκτον το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας την Πέμπτη (17/2).

Στην απάντηση αναφέρεται, επίσης, ότι η Μόσχα εξετάζει τα ζητήματα που σχετίζονται με τους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, ως ζητήματα προτεραιότητας στον διμερή διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα και προτείνει στον Λευκό Οίκο να λάβει υπόψιν αυτό το στοιχείο κατά την από κοινού επεξεργασία της νέας «εξίσωσης ασφαλείας».

Κι ενώ υπάρχει αυτό το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και ο Μπλίνκεν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Λαβρόφ, οι τόνοι δεν έχουν πέσει. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες», υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την εισβολή στη γειτονική της χώρας, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ψεύτικη ή και αληθινή επίθεση με χημικά όπλα.

Πηγή: newsbeast.gr