Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πρόκειται να στείλει τις προσεχείς ημέρες επιθεωρητές σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες της Μόσχας ότι το Κίεβο κατασκευάζει «βρόμικη βόμβα», κάτι που η ουκρανική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά. Μάλιστα, η ουκρανική κυβέρνηση προσκάλεσε εμπειρογνώμονες του IAEA, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.

«Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είναι ενήμερος για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν την Κυριακή από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με τις εικαζόμενες δραστηριότητες σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του IAEA, στην οποία επισημαίνεται ότι και οι δύο εγκαταστάσεις υπόκεινται σε ελέγχους του και μία εξ αυτών είχε επιθεωρηθεί τον προηγούμενο μήνα.

«Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας πρόκειται να επισκεφθεί τις (συγκεκριμένες) εγκαταστάσεις τις επόμενες ημέρες» υπογραμμίζεται, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας έφθασε σήμερα στην Ουκρανία για επίσημη επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ntv.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην ουκρανική επικράτεια του σοσιαλδημοκράτη άλλοτε υπουργού Εξωτερικών, που είχε δεχθεί επικρίσεις από το Κίεβο για την πολιτική που είχε ασκήσει στο παρελθόν έναντι της Ρωσίας, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου. Προηγούμενη επίσκεψη είχε ακυρωθεί.

Ο κ. Στάινμαϊερ έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του ntv.

Πηγή: newsbeast.gr