Οι αρχές της Μαριούπολης κατηγόρησαν σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της χαλυβουργίας Azovstal ανοίγοντας πυρ κατά ενός αυτοκινήτου που βρισκόταν καθ’οδόν για να απομακρύνει αμάχους από το εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ουκρανός μαχητής και να τραυματιστούν άλλοι έξι.

«Κατά την διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του εργοστασίου Azovstal ένα αυτοκίνητο χτυπήθηκε από Ρώσους που χρησιμοποίησαν ένα αντιαρματικό κατευθυνόμενο όπλο. Το αυτοκίνητο κατευθύνονταν προς το σημείο που ήταν οι άμαχοι για να τους απομακρύνει από το εργοστάσιο», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης στην ανακοίνωσή του.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, ένας μαχητής σκοτώθηκε και έξι τραυματίσθηκαν. Ο εχθρός συνεχίζει να παραβιάζει όλες τις συμφωνίες και αρνείται να εφαρμόσει τις εγγυήσεις ασφαλείας για την απομάκρυνση των αμάχων», προσέθεσε η τοπική αρχή.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τα όσα ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης.

Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την Μαριούπολη, αφήνοντας τους τελευταίους υπερασπιστές της, καθώς και δεκάδες αμάχους, οχυρωμένους στο προαναφερθέν εργοστάσιο. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες περί στοχοποίησης αμάχων, ενώ, τα τελευταία 24ωρα είχε προτείνει εκεχειρία με σκοπό την απομάκρυνση πολιτών.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχουν βοηθήσει στην απομάκρυνση μερικών αμάχων και νωρίτερα έκαναν γνωστό μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων βρίσκεται σε εξέλιξη.

From left, Serhii Tsybulchenko, Ihor Trotsak, Tetyana Trotsak and Elina Tsybulchenko, who fled from the Azovstal steel plant in Mariupol, Ukraine, arrive by bus to a reception center for displaced people in Zaporizhzhia, Ukraine, Tuesday, May 3, 2022

Ρωσικά ΜΜΕ: Τρία λεωφορεία απομάκρυναν αμάχους

Το απόγευμα της Παρασκευής, πράγματι, τρία λεωφορεία που μετέφεραν πολίτες αναχώρησαν από την χαλυβουργία Azovstal, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τον απεσταλμένο του ρωσικού πρακτορείου RIA στην περιοχή.

Το τρίτο από τα λεωφορεία μετέφερε 23 πολίτες. Πριν από αυτό, ακόμη 25 άμαχοι – μεταξύ των οποίων και παιδιά – μεταφέρθηκαν με δύο λεωφορεία από τη χαλυβουργία σε ένα κέντρο υποδοχής στην πόλη Μπεζιμένε, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Δεν είναι σαφές, προς ώρας, αν αυτές οι μετακινήσεις έγιναν υπό τον συντονισμό του ΟΗΕ ή του Ερυθρού Σταυρού.

Πηγή: newsbeast.gr