Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας αυτής, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να συνεχισθεί ο διάλογος για τις εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την επιθετική ρητορική «που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον» και κάλεσε τον ομόλογο του σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος αυτού, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Από την πλευρά μας υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης της από κοινού συνεργασίας, όπως συμφώνησαν για αυτό οι πρόεδροι Πούτιν και Μπάιντεν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 12 Φεβρουαρίου, με βάση το περιεχόμενο των προτάσεων που διαβιβάσθηκαν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα εμφανίζεται να μην έχει ικανοποιηθεί με μεγάλο μέρος των απαντήσεων της Δύσης στα αιτήματά της επί των ζητημάτων ασφαλείας. Στις επιθυμητές εγγυήσεις για τη Ρωσία περιλαμβάνεται η μη εισδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Εκτός των άλλων οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων επαφών σε διαφορετικά επίπεδα, αναφέρεται επίσης στο ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ, όπως και ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Δορυφορική εικόνα με τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων»

Λίγο νωρίτερα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη επεσήμανε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις περί της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία, μια τέτοια ενέργεια που θα ήταν καλοδεχούμενη.

«Θα ήταν μια καλοδεχούμενη είδηση, εάν είναι έγκυρη. Δεν έχουμε δει αποδείξεις ακόμα», ανέφερε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός της.

Νωρίτερα την Τρίτη, το Κρεμλίνο δήλωσε πως απομακρύνονται στρατεύματα της Ρωσίας από τα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία.

Πηγή: newsbeast.gr