Στην κατάληψη διαφόρων θέσεων στην ανατολική Ουκρανία έχουν προχωρήσει οι μονάδες του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, με την οχύρωσή τους να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, ενώ απέκτησαν έρεισμα στη Λοζόβα, μικρή πόλη, αλλά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς.

Στη Σελένα Νταλίνα στην περιφέρεια Ντονέτσκ και στην Κριμαία, στην περιοχή Λουγκάνσκ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά, που κυρίευσαν πριν από μερικές ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πιθανόν απέκτησαν επίσης έρεισμα στη Στέπνε, κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να απωθήσουν επιθέσεις στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ – το 80% της οποίας φέρεται να έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων – , στη Ρουμπίσνε και στο χωριό Νοβοτόσκιβσκε.

Στη Μαριούπολη, ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα και τον αποκλεισμό της χαλυβουργίας Azovstal, πάντα σύμφωνα με το επιτελείο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις περιφέρειες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ βρίσκονται περίπου 44.000 στρατιωτικοί. Ο ρωσικός στρατός και οι αυτονομιστές εκτιμάται πως έχουν αναπτύξει εκεί ως και 80.000 άνδρες.

Σκοπός της Ρωσίας πιστεύεται ότι είναι να περικυκλωθούν οι μονάδες του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς.

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις

Δυσοίνωες είναι οι εκτιμήσεις αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, καθώς φαίνεται να μην προχωράνε, κάτι που φαίνεται κι από την ένταση των ρωσικών επιθέσεων.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι «οι επόμενες δύο εβδομάδες πιθανόν να είναι καθοριστικές για τον πόλεμο», προσθέτοντας ότι «πιθανόν να δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση στην σφοδρότητα των ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων στα ανατολικά», ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να επιθυμεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να λήξει με νίκη του μέχρι στις 9 Μαΐου.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Ινδία εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται ο πόλεμος να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023.

«Θα νικήσουμε στον πόλεμο με τη Ρωσία»

Βέβαιος ότι η Ουκρανία θα βγει νικήτρια στον πόλεμο με τη Ρωσία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντένις Σμίχαλ.

«Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η Ουκρανία θα νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο. Η νίκη θα έρθει πολύ σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNN.

Πηγή: newsbeast.gr