Η Ουκρανία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Ευρώπης, καθώς η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για τις αναφορές που βλέπουν την δημοσιότητα και κάνουν λόγο για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων. Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας συναντήθηκαν στο Βερολίνο και αναβίωσαν σε επίπεδο κορυφής μετά από 11 χρόνια το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης».

Αρχικά, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «απαράδεκτη» οποιαδήποτε περαιτέρω προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας και επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο «θα έχει σοβαρές συνέπειες – πολιτικές, οικονομικές και σίγουρα γεωστρατηγικές – για τη Ρωσία».

Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι «η παράταξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλεί μεγάλη ανησυχία (…) χρειαζόμαστε αποκλιμάκωση, διαπραγματεύσεις και μια λύση».

Όλαφ Σολτς

Ο Αντρέι Ντούντα από την πλευρά του τόνισε ότι η συνάντηση του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» έρχεται την κατάλληλη στιγμή και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί λύση στην «πιο δύσκολη κατάσταση για την Ευρώπη από το 1989».

Όπως είπε, δεν έχουν σημειωθεί κινήσεις στρατευμάτων στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Αναρωτιέται κανείς, τι θα συμβεί αργότερα, τι έχει σκοπό να κάνει ο Πούτιν με το στρατό του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούντα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να φροντίσουμε για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα και χωρών οι οποίες δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ.

«Νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη»

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας χαρακτήρισε την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ευρώπη ως «τον μεγαλύτερο θησαυρό της ηπείρου μας», τον οποίο πρέπει όλοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε. Το ίδιο, τόνισε, πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες της Ευρώπης, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών της.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν παρουσιαστεί «νέες προσεγγίσεις» για την εκτόνωση της κρίσης, επί των οποίων, πρόσθεσε, «θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», συνεχίζοντας ταυτόχρονα και τον διάλογο με τη Ρωσία.

Ακόμη, ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά εκτίμησε ότι οι συνομιλίες που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν «βοήθησαν να σημειωθεί πρόοδος για την σταθεροποίηση της κατάστασης».

«Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ευρύς, διεθνής διάλογος για μια κοινή, νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Πηγή: newsbeast.gr