Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την ανάπτυξη περίπου 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, εν μέσω του διαφαινόμενου αδιεξόδου στην κρίση ΡωσίαςΟυκρανίας, σε μια απόφαση, που, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αποτελεί ένδειξη της ετοιμότητας των ΗΠΑ να υπερασπιστεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Μια πηγή με γνώση των λεπτομερειών του όλου σχεδίου ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι 1.700 στρατιώτες θα φύγουν από την αμερικανική βάση Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα για την Πολωνία και άλλοι 300 από τη βάση αυτή προς τη Γερμανία. Περίπου 1.000 στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στη Γερμανία θα κατευθυνθούν προς τη Ρουμανία.

Το Πεντάγωνο λέει ότι δεν αποκλείει την επιπλέον ανάπτυξη στρατευμάτων πέραν αυτών που ανακοινώνονται σήμερα, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Το Υπουργείο Άμυναςτηςχώρας, άλλωστε, έχει ήδη κάνει γνωστό ότι έχει θέσει σε επιφυλακή περισσότερους από 8.000 στρατιώτες.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κ. Πούτιν και ειλικρινά προς τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ και έχει σημασία για τους συμμάχους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το Πεντάγωνο επανέλαβε τις προειδοποιήσεις σχετικά με την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, όμως διατύπωσε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επιλέξει μια διπλωματική επίλυση της κρίσης.

«Δεν πιστεύουμε ακόμη ότι έχει αποφασίσει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», είπε ο Κίρμπι.

«Οι μετακινήσεις αυτές δεν είναι μόνιμες»

Νωρίτερα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο: «Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου και τις προτάσεις του υπουργού (Λόιντ) Όστιν, το υπουργείο θα μετακινήσει ανατολικότερα ορισμένες μονάδες που βρίσκονται σταθμευμένες στην Ευρώπη».

«Αυτές οι δυνάμεις δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία», υπογράμμισε. «Αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι μόνιμες, ανταποκρίνονται στις υφιστάμενες συνθήκες».

Πηγή: newsbeast.gr