Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν χθες Παρασκευή στο κέντρο του Μοντεβιδέο κατά της σεξουαλικής βίας, καταγγέλλοντας την «κουλτούρα βιασμού» που επικρατεί στην Ουρουγουάη, έπειτα από τον ομαδικό βιασμό μιας 30χρονης γυναίκας.

Με συνθήματα «Όχι, σημαίνει όχι», «Δεν είναι θράσος, είναι βιασμός», οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από φεμινιστικές συλλογικότητες σε όλη τη χώρα, με μια μεγάλη πορεία στην πρωτεύουσα. Οι κινητοποιήσεις έγιναν έπειτα από πολλά περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων που αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, μια γυναίκα είπε ότι έπεσε θύμα βιασμού από μια ομάδα ανδρών σε ένα διαμέρισμα στο Μοντεβιδέο, όπου η ίδια είχε πάει με έναν από τους άνδρες με τον οποίο συναντήθηκε σε ένα νυχτερινό μπαρ και με τον οποίο έκανε συναινετικό σεξ. Τουλάχιστον άλλοι τρεις άνδρες έφτασαν μετά στο διαμέρισμα και τη βίασαν με τη συνενοχή του άνδρα τον οποίο είχε συναντήσει.

Ο βιασμός επιβεβαιώθηκε από ιατροδικαστή. Δόθηκε εντολή για αναλύσεις DNA για να επιβεβαιωθεί η ευθύνη των φερόμενων δραστών, οι οποίοι κλήθηκαν στο δικαστήριο.

«Η κουλτούρα βιασμού είναι να συνεχίσουμε να λέμε ότι οι άνδρες έχουν “ανάγκες” ή “σεξουαλικές ορμές” που δεν μπορούν να ελέγξουν», υπογραμμίζουν οι φεμινιστικές συλλογικότητες σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή τους.

«Είμαστε καθημερινά αντιμέτωπες με φρασεολογίες που υποδεικνύουν τον φόβο, τη σιωπή και τον δισταγμό», προσθέτει το κείμενο, με τις συλλογικότητες να ζητούν καλύτερη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και απτές ενέργειες από την Πολιτεία για την προστασία των γυναικών.

Πηγή: newsbeast.gr