Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναγνώρισε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ «δεν λειτουργεί πλέον» και πρέπει να προσαρμοστεί στη «νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Όπως αναφέρει το euractiv.com σε ερωτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη (8/6), η Λάιεν παραδέχθηκε ότι τα τρέχοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας απέτυχαν να αντιμετωπίσουν διαρθρωτικά ζητήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

«Πράγματι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος – οι τιμές της ενέργειας – εκτινάσσονται στα ύψη. Και κάνουμε πολλά για αυτό», είπε η φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη την «εργαλειοθήκη» που παρουσίασε η Επιτροπή το περασμένο φθινόπωρο, η οποία επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να φορολογούν τα απροσδόκητα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων και να επιδοτούν τους λογαριασμούς ενέργειας για το μεγαλύτερο μέρος των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.

«Aναγνωρίζουμε επίσης ότι αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς», πρόσθεσε φον ντερ Λάιεν λέγοντας ότι οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας «σχεδιάστηκαν με τρόπο που ήταν απαραίτητος πριν από είκοσι χρόνια», όταν δηλαδή το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν χαμηλό.

«Σήμερα, η αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι οι πιο οικονομικές και οι φθηνότερες», εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπή.

Πηγή: newsbeast.gr