Η υποστήριξη στην Ουκρανία έχει υψηλό κόστος, αλλά η ελευθερία είναι «ανεκτίμητης αξίας», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης (15/9) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πρακτορείο Reuters εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο Κίεβο, η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αμετακίνητη στην υποστήριξή της στην Ουκρανία, καθώς ανάμεσα στα κράτη μέλη αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές για το πώς θα τιμωρηθεί περαιτέρω η Ρωσία για την εισβολή στη γειτονική της χώρα.

Οι κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία έχουν εντέλει έναν βαθύ και ορατό αντίκτυπο, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, ώρες μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να φανεί ο αντίκτυπός τους, και αυτό είναι ορατό τώρα», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην υποστήριξη για το Κίεβο, η φον ντερ Λάιεν είπε πως η υποστήριξη στην Ουκρανία «έχει υψηλό κόστος, αλλά η ελευθερία μας, η διεθνής τάξη ειρήνης, και η δημοκρατία, είναι ανεκτίμητης αξίας».

Η Ε.Ε. χρηματοδότησε από κοινού στρατιωτική βοήθεια για πρώτη φορά στην ιστορία της προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία φέτος, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Η φον ντερ Λάιεν είπε πως περαιτέρω υποστήριξη από το πρόγραμμα θα μπορούσε να έρθει στο μέλλον και είπε πως η πρόσφατη αντεπίθεση-αστραπή της Ουκρανίας στο βορειοανατολικό και νότιο τμήμα της «ανέβασε τη διάθεση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά παντού στην Ευρώπη».

Η επίθεση του Σεπτεμβρίου είχε αποτέλεσμα σύμφωνα με το Κίεβο την ανάκτηση περίπου 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους από τη Μόσχα, στην τεράστια πλειονότητά τους στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η ΕΕ θα δώσει επιπλέον βοήθεια προκειμένου να ενισχύσει την αντεπίθεση, η φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι η υποστήριξη θα μειωθεί.

«Περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο η Ουκρανία να λάβει όλη τη στρατιωτική ικανότητα που χρειάζεται για να αμυνθεί», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: newsbeast.gr