Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος και δεν αποκλείεται ένα ακόμη χειρότερο σενάριο, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον που εξαπλώνεται σε όλες τις ηπείρους, εντείνοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα ανεφοδιασμού, προειδοποίησε την Τρίτη (11/1) η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε σύγκριση με την εκτίμηση που είχε κάνει τον περασμένο Ιούνιο, ο διεθνής οικονομικός θεσμός αναθεώρησε προς τα κάτω (0,2 της μονάδας) την πρόβλεψή του για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ τη φετινή χρονιά στο 4,1% και στο 5,5% (επίσης -0,2% κάτω) για το 2021.

Σύμφωνα ωστόσο με διάφορες υποθέσεις, «οι ταυτόχρονες οικονομικές αναταράξεις που προκαλούνται από την Όμικρον θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, από 0,2 έως 0,7 της μονάδας», πρόσθεσε. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να περιοριστεί στο 3,4-3,9%.

Με βάση το χειρότερο σενάριο, το μεγαλύτερο «σοκ» θα γίνει αισθητό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα ακολουθήσει μια «αξιοσημείωτη ανάκαμψη κατά το δεύτερο τρίμηνο».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας σημείωσε ότι η Covid-19 εξακολουθεί να πλήττει ιδιαίτερα τους πολίτες των φτωχότερων χωρών. Ο κόσμος παρακολουθεί μια «ανησυχητική ανατροπή» της μείωσης της φτώχειας και της βελτίωσης της διατροφής και της υγείας, τόνισε στην τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των AFP και Reuters.

Εξέφρασε επίσης έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαίδευση: «το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 10 ετών που δεν ξέρουν να διαβάσουν μια απλή ιστορία αυξήθηκε από το 53% στο 70% στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα», επισήμανε.

«Η παραλλαγή Όμικρον μας δείχνει για άλλη μία φορά ότι η πανδημία βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας», υπογράμμισε ο Αϊχάν Κόσε, αρμόδιος για τις προβλέψεις στην Παγκόσμια Τράπεζα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Παρατήρησε ότι αυτό το τέταρτο κύμα προς το παρόν επιφέρει λιγότερους περιορισμούς από το αρχικό, του 2020. «Και, αν το κύμα εξασθενίσει σύντομα, οι οικονομικές επιπτώσεις θα ήταν μάλλον ήπιες» αλλά «αν η παραλλαγή αυτή εγκατασταθεί μόνιμα, με αυξημένο αριθμό μολύνσεων που θα έθετε υπό πίεση τα συστήματα υγείας, τότε η ανάπτυξη θα ήταν πιο αδύναμη», εξήγησε.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα εντεινόταν, διαταράσσοντας ακόμη περισσότερο την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Για να αντιμετωπίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μπορούσε να αυξήσει απότομα τα επιτόκια, γεγονός που θα έκανε ακριβότερα τα δάνεια των αναδυόμενων και ήδη υπερχρεωμένων χωρών.

Ο Κόσε υπογράμμισε ότι στοιχείο-κλειδί παραμένει ο εμβολιασμός, επειδή η απειλή νέων, πιο μολυσματικών ή πιο θανατηφόρων παραλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού,

«Το εμβολιασμένο μέρος του πληθυσμού, σε πολλές οικονομίες, αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 70% μέχρι τα μέσα του 2022, όμως οι προοπτικές προόδου στον εμβολιασμό παραμένουν αβέβαιες σε ορισμένες χώρες», ιδίως στις φτωχότερες από αυτές, παρατήρησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Με τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμών, μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος θα λάβει ίσως μία δόση του εμβολίου μέχρι τα τέλη του 2023, εκτιμά στην έκθεσή της.

μετάλλαξη Όμικρον

Δε γλυτώνουν ούτε οι ΗΠΑ και Κίνα

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τα ξένα δίκτυα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι κινητήρες της παγκόσμιας ανάπτυξης, δεν θα γλιτώσουν από την επιβράδυνση και την απειλή της Όμικρον.

Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω για το 2022, στο 3,7% (-0,5 της μονάδας) από 5,6% το 2021 (-1,2 μονάδα). Στην Κίνα, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 5,1% φέτος (-0,3 της μονάδας) από 8% (0,5 της μονάδας) το 2021.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει τις δικές του προβλέψεις στις 25 Ιανουαρίου.

Πηγή: newsbeast.gr