Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση το 2023, προειδοποιεί η Κεντρική Τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια σε τέτοιο βαθμό, εδώ και πέντε δεκαετίες για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών. Η αύξηση των επιτοκίων καθιστά τον δανεισμό πιο δαπανηρό και αυτό επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

H επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ενδεχόμενο να διαρκέσει πέραν του 2023, όπως δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς στο τηλεοπτικό κανάλι επιχειρηματικών ειδήσεων Fox Business.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για ανάκαμψη στην Κίνα, όπου τα λοκντάουν του δεύτερου τριμήνου για την COVID-19 διαδραμάτισαν μεγάλο ρόλο στη δραστική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, όπως και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η ανησυχία που έχω είναι ότι, αν κοιτάξει κάποιος τον υπόλοιπό κόσμο, θα δει ότι μένει πίσω και αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το 2023 και πέραν αυτού», είπε ο Μαλπάς.

Η προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας έρχεται εν όψει των συναντήσεων νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Πηγή: newsbeast.gr