Σε τουλάχιστον 17 εκατομμύρια ανέρχονται οι Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι αντιμετώπισαν προβλήματα που οφείλονται στη μακρά Covid (long Covid) το 2020 και το 2021 επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο κατ΄εκτίμησιν αριθμός αντιπροσωπεύει το 16% των 102,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Εξάντληση, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, περιοδικός πυρετός, απώλεια όσφρησης και γεύσης, κατάθλιψη, η μακρά Covid εμφανίζεται με ένα ή πολλαπλά συμπτώματα, σε γενικές γραμμές κατά τους τρεις μήνες μετά την μόλυνση και επιμένει για τουλάχιστον δύο μήνες.

Long Covid

«Εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή μας, που περιλαμβάνει τις περιοχές της Ευρώπης και τμήματα της κεντρικής Ασίας, υποφέρουν από συμπτώματα επί πολλούς μήνες μετά την αρχική προσβολή από την Covid-19. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να υποφέρουν σιωπηλά», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Ευρώπη του Π.Ο.Υ. Χανς Κλούγκε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι κυβερνήσεις και οι εταίροι της υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να βρουν λύσεις», τόνισε διαπιστώνοντας «επείγουσα ανάγκη για μια πιο προχωρημένη ανάλυση, για μεγαλύτερη επένδυση και αυξημένη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς εκείνους που πάσχουν από την νόσο αυτή».

Η μακρά Covid πλήττει δύο φορές περισσότερο τις γυναίκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι οποίες βασίζονται στους υπολογισμούς του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME, ΗΠΑ).

Σύμφωνα με το IHME, περί τα 145 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά στον κόσμο υπέφεραν από μακρά Covid το 2020 και 2021.

Πηγή: newsbeast.gr