Ανεξήγητη έως τώρα ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως κάτω των 10 ετών, έχει θέσει σε επιφυλακή τις ελληνικές υγειονομικές Αρχές. Οι περιπτώσεις αυξάνονται σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, αλλά και οι ΗΠΑ.

Προειδοποιήσεις έχουν εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC), καθώς και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (HSA) της Βρετανίας. Ωστόσο, τα περιστατικά ηπατίτιδας είναι υπό διερεύνηση και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν έχουν σχέση με την πανδημία ή πρόκειται για μια εντελώς ανεξάρτητη κατάσταση που οφείλεται σε άλλο παράγοντα, με αρκετούς επιστήμονες να θεωρούν ως επικρατέστερο «ύποπτο» έναν αδενοϊό αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Στο πλαίσιο του υγειονομικού συναγερμού ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται σε εγρήγορση και έχει ήδη ενημερώσει τις επιστημονικές εταιρίες που σχετίζονται με το ήπαρ, καθώς και τους ιατρικούς συλλόγους και τους παιδιάτρους, ζητώντας, εάν αντιληφθούν παρόμοια περιστατικά και στην Ελλάδα, να τα δηλώσουν στον ΕΟΔΥ. Έως και χθες (17/4) δεν είχε δηλωθεί κανένα τέτοιο περιστατικό στη χώρα μας.

Οι περιπτώσεις στο εξωτερικό

Σύμφωνα με πρόσφατη τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στις 5 Απριλίου 2022, ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για 10 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σε όλη την Κεντρική Σκωτία.

Οι εννέα είχαν έναρξη συμπτωμάτων τον Μάρτιο του 2022, ενώ μία περίπτωση είχε έναρξη συμπτωμάτων τον Ιανουάριο του 2022. Τα συμπτώματα περιλάμβαναν ίκτερο, διάρροια, έμετο και κοιλιακό άλγος. Και τα 10 κρούσματα εντοπίστηκαν όταν νοσηλεύτηκαν.

Μέχρι τις 8 Απριλίου, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδικές μονάδες ήπατος και έξι παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Από τις 11 Απριλίου δεν έχει αναφερθεί θάνατος μεταξύ αυτών των περιπτώσεων.

Ο εργαστηριακός έλεγχος έχει αποκλείσει τους ιούς της ηπατίτιδας τύπου A, B, C και E (όπως και D κατά περίπτωση), ενώ σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο από κορονοϊό έχει ανιχνευθεί σε αρκετές περιπτώσεις. Παράλληλα, έχει εντοπιστεί και αδενοϊός σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με κορονοϊό, σε άλλες χωρίς να υπάρχει λοίμωξη από κορονοϊό. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρατήρησε πρόσφατα μια αύξηση στη δραστηριότητα των αδενοϊών, η οποία συν-κυκλοφορεί με τον SARS-CoV-2, αν και ο ρόλος αυτών των ιών στην παθογένεση (μηχανισμός με τον οποίο αναπτύσσεται η ασθένεια) δεν είναι ακόμη σαφής.

Πηγή: newsbeast.gr