Αναμενόμενη θεωρεί την αύξηση των κρουσμάτων η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε η αποκλιμάκωση αναμένεται στις 20 Ιουλίου.

«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων τον Ιούλιο. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, τουρισμός υπάρχει, μάσκες δεν φοράμε. Ήδη είχαμε τα πρώτα δείγματα από την Ευρώπη που τα κρούσματα ήταν πολλά, μετά από έναν μήνα φάνηκε και σε εμάς. Αυτό δεν σημαίνει πανικός, σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε όταν θα πάμε στις διακοπές μας και δε θα ξεχάσουμε τις μάσκες μας αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι σημαντικά. Το να πλένεις τα χέρια σου, το να μην πλησιάζεις ανθρώπους που δεν γνωρίζεις τα λέμε και τα ξαναλέμε», ανέφερε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Η αποκλιμάκωση θα γίνει μετά τις 20 Ιουλίου αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχουμε έξαρση. Το καλοκαίρι έτσι θα πηγαίνει, με εξάρσεις και υφέσεις. Οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι στο ανώτερο αναπνευστικό, οπότε δεν έχουμε τις επιπλοκές που υπήρχαν στην Δέλτα, με τις πνευμονίες. Έχουμε το φάρμακο το καινούριο, έχουμε τα εμβόλιο, τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούμε».

Η κ. Παγώνη αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Έχουμε 42% αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Έχουν πάει πίσω τα τακτικά χειρουργεία. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε non covid κλινικές ξανά» είπε.

Πνευματικός: Δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία

Ο καθηγητής ορθοπεδικής (στο ΚΑΤ) και βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός μίλησε επίσης για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Δεν θα συμφωνήσω ότι υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή, δεν το βλέπουμε τόσο. Τα τακτικά χειρουργεία γίνονται κανονικά. Στην παρούσα φάση τα πράγματα προχωρούν με μία κανονικότητα και πιστεύουμε να παραμείνει αυτό. Στο ΚΑΤ δεν έχουμε ράντζα» ανέφερε ο κ. Πνευματικός.

«Είμαστε στον 3ο χρόνο της πανδημίας, έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία από τις πρώτες μέρες και πλέον αντιμετωπίζεται πιο εύκολα από την αρχή. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πώς το βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος. Στις ΗΠΑ θεωρούν τον κορονοϊό απλή ίωση. Είμαστε μία χώρα που δεν έχουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες, παρόλα αυτά εάν δούμε πώς αντιμετωπίσαμε την πανδημία, δεν φύγαμε από τους μέσους όρους. Τα ποσοστά μας είναι αναλογικά με τις άλλες χώρες, αυτό σημαίνει ότι πήγαμε καλά», κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr