Ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε σε ακροαματική διαδικασία στο Κογκρέσο και με αφορμή το γεγονός ότι ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τόνισε ότι χαίρεται από το γεγονός πως η χώρα είναι σύμμαχος της Ουάσιγκτον στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, εξήγησε ότι η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες που καταβάλει το γραφείο ενεργειακών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενίσχυση της προμήθειας καυσίμων στην παγκόσμια αγορά και για την αποτροπή της χρήσης της ενέργειας ως πολεμικού όπλου από την Ρωσία. Μάλιστα στο σημείο αυτό στάθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε ως πρέσβης στην Αθήνα για να αναδείξει και να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως κορυφαίου συμμάχου των ΗΠΑ.

«Η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ζωτικής σημασίας για αυτή την προσπάθεια. Για περισσότερα από έξι χρόνια στην Αθήνα, είμαι περήφανος που συνεργάστηκα με τις ελληνικές κυβερνήσεις για να βοηθήσω τη χώρα αυτή να γίνει κορυφαίος σύμμαχος στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των (ενεργειακών) οδών στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό ότι η ομάδα της πρεσβείας μας υποστήριξε επίσης την Ελλάδα στην (προσπάθεια της) να υιοθετήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης στην ΕΕ σε συνεργασία συχνά με αμερικανικές εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας εδώ στο σπίτι (στις ΗΠΑ)», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, ότι ο Λευκός Οίκος είχε γνωστοποιήσει τον Απρίλιο την πρόθεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ορίσει τον πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζέφρι Πάιατ υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μια θέση την οποία κατείχε από το 2016. Όπως σημείωνε η ανακοίνωση, από το 2013 έως το 2016 διετέλεσε πρέσβης στην Ουκρανία. Νωρίτερα, υπηρέτησε ως βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής του Γραφείου Κέντρο-Ασιατικών και Νότιο-Ασιατικών Υποθέσεων. Υπήρξε επιτετραμμένος της αμερικανικής αποστολής στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη. Από το 1999 έως το 2002 υπηρέτησε ως οικονομικός σύμβουλος στο αμερικανικό προξενείο του Χονγκ-Κόνγκ και από το 1997 μέχρι το 1999 ως επικεφαλής του αμερικανικού προξενείου στη Λαχόρη του Πακιστάν. Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, και συμμετείχε στις αποστολές των ΗΠΑ στην Ονδούρα και στην Ινδία. Τέλος, σημειώνεται ότι σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Ιρβάιν), ενώ το 1987 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του πάνω στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Πηγή: newsbeast.gr