Στους 83 έφτασε ο αριθμός των νεκρών μετά την επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε ισλαμικό τέμενος μέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Πεσαβάρ του Πακιστάν, την ώρα της μεσημεριανής προσευχής. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 57 σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μουχάμαντ Άσιμ Χαν, εκπρόσωπος του νοσοκομείου Lady Reading της Πεσαβάρ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας διακομίστηκαν τουλάχιστον εννέα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του τζαμιού. Η οροφή του χώρου λατρείας και τοίχος κατέρρευσαν εξαιτίας της έκρηξης.

«Θα απομακρύνουμε (αργότερα) το τελευταίο τμήμα της οροφής που κατέρρευσε, για να μπορέσουμε να ανασύρουμε κι άλλα θύματα. Είμαστε απαισιόδοξοι για τις πιθανότητές μας να βρούμε άλλους επιζήσαντες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπιλάλ Άχμαντ Φάιζι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας 1122.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα θύματα ήταν αστυνομικοί και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Το αρχηγείο της αστυνομίας στην Πεσαβάρ είναι από τις πιο αυστηρά φυλασσόμενες περιοχές της πόλης καθώς εκεί έχουν την έδρα τους διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών. Η πρωτεύουσα και η υπόλοιπη χώρα, ειδικά τομείς στα σύνορα με το Αφγανιστάν, τέθηκαν σε κατάσταση ακόμη υψηλότερης επαγρύπνησης.

Το Πακιστάν είναι αντιμέτωπο εδώ και μήνες με ραγδαία επιδείνωση της ασφάλειας, ειδικά αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021. Έπειτα από κάποια χρόνια σχετικής ηρεμίας, οι επιθέσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Αποδίδονται κυρίως στο Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ), στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ) και σε αυτονομιστικές οργανώσεις των Βελούχων, μειονότητας που ζει κυρίως στην επαρχία Μπαλουτσιστάν.

Πηγή: newsbeast.gr