Μια γυναίκα 30 ετών ήταν η καμικάζι η οποία σκότωσε τρεις κινέζους εκπαιδευτικούς στο Πακιστάν κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας στο πανεπιστήμιο του Καράτσι. Ήταν και η ίδια εκπαιδευτικός, η οποία είχε εγγραφεί σε μεταπττυχιακό τμήμα λίγους μήνες πριν από την επίθεση και ενήργησε για λογαριασμό του αυτονομιστικού κινήματος του Μπαλουτσιστάν, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (27/4) ένας πακιστανός αξιωματούχος.

Η επίθεση αυτοκτονίας, την οποία πραγματοποίησε χθες η 30χρονη γυναίκα, προκάλεσε έκρηξη σε ένα μικρό λεωφορείο έξω από το Ινστιτούτο Κομφούκιος του πανεπιστημίου του Καράτσι, ένα πολιτιστικό κέντρο και κέντρο εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η ίδια, οι τρεις κινέζοι εκπαιδευτικοί και ένας πακιστανός οδηγός.

Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση αυτή τη χρονιά εναντίον υπηκόων της συμμάχου Κίνας, οι οποίοι εργάζονται στο Πακιστάν, και προκάλεσε την καταδίκη του Πεκίνου.

Ήταν μέλος της οργάνωσης «Στρατός για την Απελευθέρωση του Μπαλουτσιστάν»

Μια αυτονομιστική οργάνωση, ο Στρατός για την Απελευθέρωση του Μπαλουτσιστάν, η οποία εδρεύει στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάναυτοκτονίας στο πανεπιστήμιο του Καράτσι, ανακοίνωσε ότι η δράστις, μητέρα δύο παιδιών, η οποία είχε πτυχίο στη Ζωολογία και σπούδαζε για την απόκτηση άλλου πτυχίου, είχε προσφερθεί να εκτελέσει την επίθεση με στόχο την Κίνα, στα επενδυτικά σχέδια της οποίας στο Μπαλουτσιστάν αντιτίθεται η οργάνωση.

«Ο Στρατός για την Απελευθέρωση του Μπαλουτσιστάν προειδοποιεί για μια ακόμη φορά την Κίνα να σταματήσει αμέσως τα σχέδια εκμετάλλευσης… Διαφορετικά οι μελλοντικές μας επιθέσεις θα είναι ακόμη σκληρότερες», ανέφερε η οργάνωση σε email της.

Η οργάνωση αυτή, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και έχει διενεργήσει αρκετές σημαντικές επιθέσεις εναντίον κινεζικών συμφερόντων στο Πακιστάν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διευκρίνισε πως είναι η πρώτη αποστολή αυτοκτονίας από μία γυναίκα.

Τα μέλη της μάχονται εδώ και δεκαετίες για την εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου των φυσικών πηγών ενέργειας της επαρχίας, κυρίως επικεντρώνοντας τις επιθέσεις τους σε έργα φυσικού αερίου, σε υποδομές και στις δυνάμεις ασφαλείας.

Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εις βάρος κινεζικών έργων υποδομών και εργαζομένων.

Η ασφάλεια των Κινέζων υπαλλήλων, που εργάζονται σε διάφορα έργα υποδομών στο Πακιστάν, απασχολεί εδώ και καιρό το Πεκίνο, το οποίο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια στη χώρα αυτή.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Κίνα προκαλούν συχνά έντονη δυσφορία στο Πακιστάν, ιδιαίτερα σε αυτονομιστικές οργανώσεις του Μπαλουτσιστάν, που εκτιμούν πως ο τοπικός πληθυσμός δεν έχει κανένα όφελος, με την πλειονότητα των θέσεων εργασίας να επιστρέφει στους Κινέζους.

Καταδικάζει την επίθεση το κινεζικό ΥΠΕΞ

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σφόδρα την επίθεση και ζήτησε από το Πακιστάν να τιμωρήσει τους δράστες και να αποτρέψει πιθανά τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Ενας εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι η γυναίκα, η οποία ήταν καθηγήτρια επιστημών από το Μπαλουτσιστάν, είχε εγγραφεί σε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο του Καράτσι πριν από περίπου πέντε μήνες.

Η αστυνομία και οι πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών διενεργούν έρευνα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η απειλή για επιθέσεις αυτοκτονίας από την οργάνωση αυτή θα είναι ένα μεγάλο αγκάθι για το Πακιστάν στην προσπάθειά του να διαβεβαιώσει την Κίνα ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τα έργα υποδομών της και τους πολίτες της.

Πηγή: newsbeast.gr