Βολές κατά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από το βήμα του Κοινοβουλίου, καθώς τον επέκρινε επειδή «δεν ήταν προσεκτικός όταν πριν λίγους μήνες προεξοφλούσε μιλώντας στην Βουλή ότι το… παιχνίδι για τις φρεγάτες είναι στημένο, αλλά μόνο στημένο δεν αποδείχθηκε. Η απόφαση ελήφθη με βάση τις προτιμήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Το Πολεμικό Ναυτικό αφέθηκε ελεύθερο, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άλλους υπολογισμούς, να επιλέξει το πλοίο που θεωρούσε ότι ήταν το καταλληλότερο για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του και η τελική διαμόρφωση έγινε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη γαλλική και ελληνική πλευρά. Συνεπώς το εάν επιλέχθηκε το SCALP Naval, ως επιπλέον όπλο, δεν ήταν θέμα πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης, αλλά αυτό που αποφάσισε ότι χρειάζεται ή όχι το Πολεμικό μας Ναυτικό».

Πρόσθεσε δε, ότι «η γεωστρατηγική και η αμυντική ανάλυση της χώρας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους πολύχρωμου διαφημιστικού προσπέκτους, πετάμε δέκα συνθήματα και όποιος τσιμπήσει. Η ανάλυση πρέπει να είναι πιο βαθιά, πιο εμβριθής και να είμαστε λίγο προσεκτικοί μέχρι να καταλήξουμε σε πορίσματα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε για μια ακόμη φορά τον κομβικό ρόλο του λιμένα της Αλεξανδρούπολης

Αναφορικά με τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε πως «έχω ακούσει ενστάσεις από εσάς, τους Ρώσους και τους Τούρκους… Η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εντάσσεται στις προβλέψεις της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας που έχουμε υπογράψει με τις ΗΠΑ, την τροποποίηση της οποίας θα κληθούμε να συζητήσουμε σύντομα στη Βουλή και θα μιλήσουμε εκτενώς για όλες τις τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας. Η χρήση του λιμένα θα είναι διμερής. Μην λέτε για ΝΑΤΟϊκό κλοιό και μη λέτε ότι διακινδυνεύεται η κατάσταση στην Θράκη. Η αναβάθμιση του λιμένα είναι βραχίονας στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης της Θράκης και η περιοχή το γνωρίζει». Τέλος, αναφερθείς στις αναφορές για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, το μέλος της κυβέρνησης επεσήμανε πως «αυτό είναι ένα θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών και το έχει καλύψει και με ενέργειες και ανακοινώσεις».

Πηγή: newsbeast.gr