Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε στο Κάιρο και τόνισε πως η συμφωνία για Έρευνα και Διάσωση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο αποτελεί το νέο ορόσημο της στρατηγικής σχέσεις των δύο κρατών.

«Στη συμφωνία», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, «καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». «Σε αντιδιαστολή», όπως είπε, τα αποκαλούμενα «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, «συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές». «Αποτελούν σαφείς προκλήσεις κατά κυρίαρχων κρατών, παραβλέπουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και της ίδιας της γεωγραφίας, ενώ αποτελούν σαφή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέδειξε το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και της κοινής θέλησης των δύο χωρών για περαιτέρω διεύρυνσή της. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες στην άσκηση «Medusa», που πραγματοποιείται από 19 έως και 25 Νοεμβρίου, με μεγάλη επιτυχία. Ελλάδα και η Αίγυπτος, συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, έχουν ως κοινό στόχο την υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας με τον ομόλογό του, με συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, κατά την οποία συζητήθηκαν δραστηριότητες και προγράμματα για τον εμπλουτισμό της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: newsbeast.gr