Βασικό μέλος του Παναθηναϊκού που κατέκτησε τίτλους και έκανε σημαντικές πορείες στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’90, ο Σπύρος Μαραγκός περνάει πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια έχοντας χτυπηθεί από την ασθένεια ALS που εξελίσσεται σε μάστιγα για τους ποδοσφαιριστές σε όλο τον κόσμο.

Το απόγευμα της Κυριακής (13/11) ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Ατρόμητο και η διοίκηση της ΠΑΕ, όπως συνηθίζει, βράβευσε παλαίμαχους παίκτες της ομάδας. Ένας από αυτούς, αυτή τη φορά, ήταν και ο Μαραγκός, ο οποίος συγκλόνισε τη Λεωφόρο αφού ήταν καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό καροτσάκι.

Ένα αναπηρικό καροτσάκι που ήταν δεδομένο ότι θα ερχόταν στη ζωή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή από τη στιγμή που οι γιατροί τον ενημέρωσαν τον Ιούλιο του 2016 ότι πάσχει από μια εκφυλιστική νόσο. Μια εκφυλιστική νόσο που ο Μαραγκός προσπάθησε να την καταπολεμήσει αρχικά με θεραπείας με ανοσοσφαιρίνες αλλά στη συνέχεια παρατηρήθηκε έλλειψη στα φάρμακα, με συνέπεια η νόσος να εξελίσσεται διαρκώς.

Τι είναι, όμως, το ALS; Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι η ονομασία της νόσου είναι τα αρχικά του Αmyotrophic Lateral Sclerosis, είναι η νόσος του Κινητικού Νευρώνα και ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί πολλούς πρώην ποδοσφαιριστές ανά τον κόσμο. Για αυτούς άλλωστε, για τους παίκτες και ειδικά αυτούς που αγωνίστηκαν σε υψηλό επίπεδο, η πιθανότητα να παρουσιάσουν ALS είναι διπλάσια σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους.

Για τους πρώην ποδοσφαιριστές, επίσης, η νόσος εμφανίζεται συνήθως στα 43 τους χρόνια και όχι στα 63, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους που καλούνται να την αντιμετωπίσουν. Όσο για τους λόγους που μπορούν να την προκαλέσουν; Αυτοί, όπως έχουν εξηγήσει γιατροί, είναι οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί, η σωματική καταπόνηση ή και η κατάχρηση ουσιών. Χωρίς να παραβλέπουμε, φυσικά, τη γενετική που επίσης μπορεί να παίξει ρόλο.

Μια άσχημη κατάσταση, γενικά, την οποία αναγκάζεται να ζει και ο Σπύρος Μαραγκός, ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής (13/11) πήρε δύναμη για να συνεχίσει τη μάχη του, μέσω του χειροκροτήματος που του αφιέρωσαν οι οπαδοί που είχαν συνηθίσει να τον βλέπουν όρθιο και μάχιμο μέσα στα γήπεδα.

Πηγή: newsbeast.gr