Σε πανηγυρικούς τόνους κινούνται σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να αφαιρεθούν πλήρως από το νομοσχέδιο για τον αμυντικό εξοπλισμό οι διατάξεις ου έθεταν περιορισμούς στην Τουρκία όσον αφορά την πώληση F-16. Αυτό σημαίνει πως ανοίγει πλέον απρόσκοπτα ο δρόμος για προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, που αναφέρει ότι διαθέτει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου NDAA, έχουν καταργηθεί οι σχετικές ρήτρες που απαγόρευαν την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που είχε ζητηθεί να τεθούν από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ αλλά και τον Κρις Πάππας που υποστηρίζουν το ελληνοκυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι το αρχικό κείμενο της Βουλής απαγορευόταν στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο κ. Μπάιντεν παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν απαιτεί 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού για 80 αεροσκάφη από τα αποθέματα των ΗΠΑ.

Το πρακτορείο Anadolu υποστηρίζει μάλιστα ότι «καθοριστικές για την εξέλιξη αυτή ήταν οι προσπάθειες στην Ουάσινγκτον Τούρκων διπλωματών και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Με την αφαίρεση των σχετικών άρθρων η δυνατότητα να υπάρξουν περιορισμοί στην αγορά F-16 δεν είναι πια στις δυνατότητες του Κογκρέσου».

Προσθέτει πάντως το τηλεγράφημα ότι «μέλη του Κογκρέσου, ειδικά ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, που είναι γνωστοί για τις αντι-τουρκικές θέσεις τους και κοντά στο ελληνοκυπριακό λόμπι, διακηρύσσουν ότι θα εμποδίσουν την πώληση F-16 στην Τουρκία με κάθε ευκαιρία».

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Μενέντεζ τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα είχε εμφανιστεί αποφασισμένος να μην ενδώσει σε οποιαδήποτε πίεση για πώληση των F-16 στην Τουρκία. «Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω» δήλωσε στην ΕΡΤ και χαρακτήρισε εξοργιστικές και απαράδεκτες τις τουρκικές επιδρομές στη Συρία. «Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες να συμφωνήσω σε πωλήσεις F16 στην Τουρκία» δήλωνε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsbeast.gr