Μέσω νέας, την τρίτη κατά σειρά επιστολής του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζει την «ανάγκη να επισπευθεί η άρση ασυλίας του καταδικασθέντα νεοναζί Γιάννη Λαγού για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

Με αφορμή το γεγονός ότι «παρά την καταδίκη του δίχως αναστολή για ειδεχθή εγκλήματα, επετράπη στον Ιωάννη Λαγό να λάβει τον λόγο στη χθεσινή Ολομέλεια», εκφράζει τη λύπη του για την «καθυστέρηση στην ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών για την άρση της ασυλίας του εγκληματία Ιωάννη Λαγού» και επισημαίνει ότι η καθυστέρηση αυτή «ντροπιάζει το Κοινοβούλιο και αμαυρώνει ανεπανόρθωτα τη φήμη και την εικόνα του ως συμβόλου της δημοκρατίας και των δημοκρατικών αξιών».

«Όπως σας έχω ήδη ενημερώσει με επιστολές που σας έστειλα στις 7 και 27 Οκτωβρίου», αναφέρει η νέα επιστολή του κ. Παπαδημούλη στον πρόεδρο Σασόλι, «το Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον Ιωάννη Λαγό σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή για σοβαρές εγκληματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και της απόπειρας δολοφονίας» και επιπλέον «ως έναν εκ των προσώπων που διηύθυναν την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

Και καταλήγει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «ευελπιστώ ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τα ανωτέρω και ότι θα πράξετε ό,τι είναι δυνατό», έτσι ώστε «τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα νομικά βήματα και διαδικασίες, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην υπόθεση του εγκληματία νεοναζί Ιωάννη Λαγού στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων», προκειμένου «να ολοκληρωθεί η άρση της ασυλίας του στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου».

Πακέτο κυρώσεων κατά του Ερντογάν

«Η σύνοδος κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου πρέπει επιτέλους να εγκρίνει ένα πακέτο κυρώσεων κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Σταματήστε να τον χαϊδεύετε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια, με θέμα την Προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Παπαδημούλης κάλεσε την καγκελάριο της προεδρεύουσας Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – η οποία ήταν η μόνη παρούσα – «να σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια στις εντεινόμενες προκλήσεις του προέδρου της Τουρκίας στο Αιγαίο, στα Βαρώσια , στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη» και ζήτησε να γίνουν «τα λόγια αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο πράξη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «από λόγια χορτάσαμε».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι επί μήνες «ο κ. Ερντογάν αρνείται τις ευκαιρίες που του δώσατε. Υποκρίνεται και προκαλεί: Λίγες μέρες πριν από κάθε Σϋνοδο Κορυφής εμφανίζεται ως αρνάκι και μετά τη Σύνοδο συμπεριφέρεται ως λύκος. Αποδείξτε λοιπόν, ότι η ΕΕ δεν είναι αφελής» για να προσθέσει ότι μόνο αν ο πρόεδρος της Τουρκίας «πιεστεί ουσιαστικά, θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».

Δεδομένου ότι στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός για την έναρξη της ανάκαμψης και το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ο κ. Παπαδημούλης ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021, ζήτησε «να εφαρμοστεί χωρίς καμία καθυστέρηση η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Προϋπολογισμό και το κράτος δικαίου».

Πρόσθεσε τέλος ότι, «κάθε μέρα καθυστέρησης που προκαλούν ο κ. Όρμπαν και ο κ. Κατσίντσκι σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία και μεγαλύτερη ανασφάλεια για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς- της Ουγγαρίας και της Πολωνίας συμπεριλαμβανομένων».

Πηγή: newsbeast.gr