Σήμερα βλέπουμε από την γείτονα χώρα, Τουρκία, μια προσέγγιση, απειλητική και με θεωρίες αναθεωρητισμού. Ειδικά με φόντο τις επικείμενες εκλογές τους είναι πολλοί που εκμεταλλεύονται το θυμικό για να προωθήσουν τις πολιτικές τους προσωπικές φιλοδοξίες σε αντίθεση με τον πατριωτισμό που προβάλλει το εθνικό συμφέρον και υποτάσσει το κομματικό ή προσωπικό στο συμφέρον του λαού του, ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο μεταδόθηκε στην εκδήλωση με θέμα: “Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις” που πραγματοποιείται στη Λευκωσία από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Κύπρου και Ελλάδας, ο κος Παπανδρέου επεσήμανε ότι την περίοδο 2000-2004, η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην διευθέτηση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της, διασφαλίζοντας ειρήνη και σταθερότητα για πολλά χρόνια. Σήμερα, ωστόσο, η Ελλάδα, είπε, εν όψει και των εκλογικών διαδικασιών της, δεν έχει κανένα λόγο να παρασυρθεί σε εύκολες λογικές: «Ούτε όμως και από την άλλη να αφήσουμε την οποιαδήποτε αμφιβολία ότι αν οι λεκτικές απειλές γίνουν πράξη δεν θα υπάρξει ισχυρότατη απάντηση απέναντι σε κάθε υπονόμευση δικής μας εθνικής κυριαρχίας. Και η δική μας αφήγηση, πολιτική και στρατηγική, αναντίρρητα πρέπει να είναι ισχυρότατα ενάντια σε κάθε λογική αναθεωρητισμού. Το κοινό συμφέρον, το διεθνές δίκαιο, ο διάλογος, μέσα στα πλαίσια καλής γειτονίας και σεβασμού Εθνικής κυριαρχίας και οι ευρωπαϊκές αρχές και αποφάσεις πρέπει να μετατραπούν στο ισχυρό μας διπλωματικό όπλο απέναντι σε κάθε επιθετικό αναθεωρητισμό», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να εμπεδώνει τις παραπάνω αρχές και να διασφαλίζει βιώσιμη ειρήνη για την περιοχή.

Αναφερθείς σε πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στο πρόσφατο Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ο κος Παπανδρέου τόνισε ότι «πράξεις όπως το τουρκολυβικό σύμφωνο στερούνται νομιμότητας από κάθε πλευρά και καθώς λαμβάνονται χωρίς συνεννόηση με τις χώρες της περιοχής, είναι και επικίνδυνες για τη σταθερότητα και καταδικάζονται από τη διεθνή κοινότητα. Και είναι δυστυχώς το παραπάνω παράδειγμα μόνο ένα μέσα στο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μας».

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, ο κος Παπανδρέου σημείωσε ότι δείχνει ότι ακόμα και όταν τα δεδομένα είναι εξαιρετικά σύνθετα και περίπλοκα μπορούν και πρέπει να γίνουν βήματα προόδου αρκεί να υπάρχει βούληση των αντίστοιχων πλευρών.

Πηγή: newsbeast.gr