Σε μια άκρως συμβολική επίσκεψη στα εγκαίνια της έκθεσης με «ρούχα δολοφονημένων γυναικών», στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά της βίας των γυναικών, ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε θέση για το φαινόμενο που εξελίσσεται σε μάστιγα της εποχής.

«Είναι μια Έκθεση γροθιά. Προκαλεί ρίγος και πόνο».

«Η σωματική και ψυχολογική βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε μέρα δίπλα μας, στη γειτονιά μας, στο χώρο εργασίας μας. Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές μορφές παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες θύματα αλλά όλη την κοινωνία. Ο λόγος που δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές διαστάσεις της, είναι ο κοινωνικός στιγματισμός και η ατιμωρησία των δραστών.

Το Μάιο του 2011, αποφάσισα η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Είναι κρίμα που χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια για να επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή και να γίνει Νόμος του Κράτους.

Για αυτό εγκαινιάσαμε την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Δημιουργήσαμε 61 συνολικά δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

Πίσω από τα ποσοστά και τα στατιστικά στοιχεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κρύβονται αληθινές γυναίκες, με πραγματικές ιστορίες, με παιδιά, με όνειρα, με ελπίδες και σε αυτές πρέπει να δώσουμε φωνή, διέξοδο και διασφάλιση.»

Πηγή: newsbeast.gr