Η παρέμβαση του Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ επέτρεψε να σωθεί από βέβαιο θάνατο μια σκυλίτσα που είχε σταλεί από τη Βουλγαρία στη Νορβηγία μην έχοντας νόμιμα έγγραφα, εκφράζοντας ικανοποίηση ένα ίδρυμα για την προάσπιση των ζώων.

«Ονομάζεται Ράγια και δεν είχε καταχωρηθεί κατά την άφιξή της εξαιτίας ενός πλαστού διαβατηρίου: η Νορβηγία απειλούσε να της κάνει ευθανασία αύριο εάν η Σόφια δεν την έπαιρνε πίσω», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαβόρ Γκετσέφ, της οργάνωσης Vier Pfoten.

Όμως, ο Νορβηγός αγοραστής της απηύθυνε έκκληση μέσω του διαδικτύου, η οποία και τράβηξε το ενδιαφέρον του Βέλγου πρωταγωνιστή των ταινιών δράσης.

«Με την ευκαιρία των γενεθλίων μου, εκλιπαρώ τη βουλγαρική αρχή: αλλάξτε την απόφαση (…). Δεν μπορείτε να σκοτώσετε αυτό το μικρό τσιουάουα», είπε ο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ αυτό το Σαββατοκύριακο, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Βουλγαρία, που επικαλείτο τους αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύοντας την είσοδο στο έδαφός της ζωντανών ζώων με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αποφάσισε να κάνει μια εξαίρεση και να αποδεχθεί την επιστροφή της Ράγια.

«Οι βουλγαρικές αρχές πρέπει να λάβουν συγχαρητήρια διότι επέδειξαν ευελιξία, όμως πρέπει να ασκούν αυστηρότερους ελέγχους στα παράνομα εκτροφεία ζώων και τα παράνομα δίκτυα εμπορίου ζώων», σχολίασε ο Γιαβόρ Γκετσέφ.

Χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία ή η Βουλγαρία, έχουν «ειδικότητα» στην εκτροφή σκύλων ράτσας, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται στη δυτική Ευρώπη, μια «κερδοφόρα επιχείρηση», σύμφωνα με το μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης Vier Pfoten.

Οι περιπέτειες της Ράγια υπενθυμίζουν εκείνες της αγελάδας Πένκα, που έγινε διάσημη αφού διέσχισε κατά λάθος τα σερβικά σύνορα τον περασμένο Μάιο. Έχοντας εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κινδύνευε να οδηγηθεί στο σφαγείο, όμως κατάφερε να γλυτώσει χάρη σε μια εκστρατεία συμπαράστασης, στην οποία συμμετείχε και ο Βρετανός τραγουδιστής Πολ Μακάρτνεϊ.

Πηγή: newsbeast.gr