Να κρατά ένα ποτήρι στο χέρι και να διασκεδάζει σε ένα ακόμη πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2020, εν μέσω ισχύος αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας δείχνουν το Μπόρις Τζόνσον φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οι εν λόγω φωτογραφίες επαναφέρουν το γαϊτανάκι των κατηγοριών ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ψεύδεται λίγο πριν την πολυαναμενόμενη δημοσίευση έκθεσης για το σκάνδαλο του partygate καθώς ο ίδιος αρνείται πως έγινε κάποιο πάρτι.

Οι νέες εικόνες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (23/5) από το ITV News και τραβήχτηκαν σε πάρτι που οργανώθηκε για την αποχώρηση του επικεφαλής Επικοινωνίας Λι Κέιν στις 13 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown στην Αγγλία.

Σε αυτές εμφανίζεται ο βρετανός πρωθυπουργός να σηκώνει το ποτήρι, να συζητά με άλλους γύρω από ένα τραπέζι επάνω στο οποίο βρίσκονται πολλά μπουκάλια κρασιού και φαγητό.

Το εν λόγω πάρτι έγινε αντικείμενο αστυνομικής έρευνας, όπως και οι άλλες γιορτές που οργανώθηκαν στους κύκλους της εξουσίας κατά την διάρκεια της πανδημίας. Το σκάνδαλο ονομάσθηκε partygate.

«Δεν έγινε καμία γιορτή» λέει ο Τζόνσον

Όταν ερωτήθηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων για το πάρτι του Νοεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμία γιορτή αυτήν την ημερομηνία και ότι είναι βέβαιος ότι δεν παραβιάσθηκε κανένας κανόνας.

Του έχει επιβληθεί πρόστιμο από την αστυνομία, αλλά για την συμμετοχή του σε πάρτι-έκπληξη για τα 56α γενέθλιά του στην Ντάουνινγκ Στριτ, και όχι για την γιορτή αυτή της αποχώρησης του επικεφαλής Επικοινωνίας. Η δημοσίευση των φωτογραφιών επαναφέρει τις επικρίσεις.

Η δεύτερη στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος Αντζελα Ρέινερ δήλωσε στο ITV ότι προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στον Μπόρις Τζόνσον για την γιορτή αυτή που δεν μοιάζει με συγκέντρωση εργασίας.

Το επιβαρυντικό στοιχείο στην περίπτωση αυτή είναι, σύμφωνα με την Αντζελα Ρέινερ, ότι ο Μπόρις Τζόνσον «γνώριζε ότι παραβιάζει τους κανόνες (…) και ωστόσο προσπάθησε να ξεφύγει. Προσπάθησε να πει ψέματα στους Βρετανούς και προσπάθησε να πει ψέματα στο Κοινοβούλιο».

Η αστυνομική έρευνα έχει τελειώσει και κατέληξε στην επιβολή 126 προστίμων για γεγονότα που τοποθετούνται σε οκτώ διαφορετικές ημερομηνίες, από τις 20 Μαΐου 2020 μέχρι τις 16 Απριλίου 2021.

Ωστόσο, η δημοσίευση της έκθεσης της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι αναμένεται τις προσεχείς ημέρες και είναι πιθανόν ότι θα δώσει στοιχεία και φωτογραφίες για ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις, ρίχνοντας νερό στον μύλο των επικρίσεων.

Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής έρευνας με αντικείμενο να προσδιορισθεί αν ο Μπόρις Τζόνσον σκοπίμως παραπλάνησε τους βρετανούς βουλευτές για την υπόθεση αυτή, δηλώνοντας στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι «τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες».

Πηγή: newsbeast.gr