Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και επιθεώρησε τις ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη φωτιά που ξέσπασε στη περιοχή και έθεσε σε συναγερμό όλο τον κρατικό μηχανισμό.

Το κλιμάκιο λοιπόν, αποτελούμενο από την αρμόδια για θέματα Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Βουλευτή του Νότιου Τομέα της Αθήνας κ. Τόνια Αντωνίου και το Μανώλη Χριστοδουλάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και ενημερώθηκε για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Ιουνίου.

Στη συνέχεια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισκέφτηκαν την πληγείσα περιοχή για να δουν και από κοντά το μέγεθος καταστροφής και διαπίστωσαν ότι η πυρκαγιά, που φαίνεται να ξεκίνησε από εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στη Γλυφάδα, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα επειδή η γύρω περιοχή δεν ήταν καθαρισμένη από τα ξερά χόρτα.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη φωτιά:

«Ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος με 5000 καμένα στρέμματα στον αστικό ιστό της Αττικής. Στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς που ήταν εύκολο να αντιμετωπιστεί, η κυβέρνηση έδωσε ξανά εξετάσεις και απέτυχε.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η πρόληψη οφείλει να είναι η μέγιστη προτεραιότητα στο πεδίο της πολιτικής προστασίας. Δυστυχώς, σύμφωνα με έκθεση του WWF, την περίοδο 2016-2020 το 83,95% των συνολικών κρατικών πόρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατευθύνθηκε προς την καταστολή και μόλις το 16,05% προς την πρόληψη.

Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει άμεσα το επίσημο πόρισμα για την αιτία της πυρκαγιάς και τις ενδεχόμενες ευθύνες για την ταχεία εξάπλωσή της.

Να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα γιατί η περιοχή, είχε καθαριστεί όταν ήταν στην ευθύνη του ΣΠΑΥ, αλλά όχι όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Είναι στρατηγικής σημασίας ζήτημα να σταματήσει η σημερινή επικάλυψη αρμοδιοτήτων που δημιουργεί ασάφεια, σύγχυση και αναποτελεσματικότητα.

Απαιτείται να δίνονται οι απαραίτητοι πόροι για την αντιπυρική προστασία στην αυτοδιοίκηση και μάλιστα έγκαιρα.

Το περιβόητο “επιτελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη τελικά δεν πείθει τους πολίτες ότι μπορεί να τους προστατεύσει».

Πηγή: newsbeast.gr