Το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λαμβάνει σήμερα ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος. Μια εξέλιξη που «πληροφορήθηκε με μεγάλη χαρά και πατρική υπερηφάνεια» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος γίνεται ο δεύτερος Έλληνας που θα του απονεμηθεί το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας». Η πρώτη φορά ήταν το 1980, όταν ο Τζίμυ Κάρτερ τιμούσε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο.

«Ο Πατριάρχης επικοινώνησε με τον τιμηθέντα και τον συνεχάρη θερμώς, καθώς και την ευλογημένη οικογένειά του, προσθέτοντας ότι η υψηλή αυτή τιμή αντανακλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου ο π. Αλέξανδρος υπήρξε και είναι άξιος κληρικός, και επιδαψιλεύοντάς του την Πατριαρχική ευαρέσκεια και την πατρική του ευχή και ευλογία», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως ο Father Alex έχει προσφέρει για δεκαετίες την αφοσίωσή του στην Ορθοδοξία, στο Πατριαρχείο και βέβαια στον ελληνισμό της Αμερικής. Θήτευσε κοντά σε τρεις αρχιεπισκόπους Αμερικής και βοήθησε με την αποτελεσματικότητά του και την άοκνη εργατικότητά του.

Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας είναι ένα βραβείο που απονέμεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για να αναγνωρίσει άτομα που έχουν μια ιδιαίτερα αξιοκρατική συμβολή στην ασφάλεια ή τα εθνικά συμφέροντα, την παγκόσμια ειρήνη, πολιτιστικές ή άλλες σημαντικές δημόσιες ή ιδιωτικές προσπάθειες.

Εκτός από τον π. Άλεξ Καρλούτσο θα τιμηθούν ακόμη 16 προσωπικότητες των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ των οποίων η Σιμόν Μπάιλς , που είναι η πιο πολυβραβευμένη αθλήτρια στην ιστορία, με συνολικά 32 μετάλλια Ολυμπιακών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, ο ηθοποιός Ντένζελ Ουάσιγκτον και η Σάντρα Λίντσεϊ νοσοκόμα εντατικής θεραπείας στη Νέα Υόρκη που υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού και ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που έλαβε το εμβόλιο εκτός κλινικών δοκιμών.

Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας- που απονέμεται σε περίπου 10 προσωπικότητες κάθε χρόνο σε ημερομηνία κοντινή στην 4η Ιουλίου – καθιερώθηκε από τον Jonh F. Kenedy το 1963 και αντικατέστησε το Μετάλλιο της Ελευθερίας που είχε θεσπίσει το 1945 ο Χάρι Τρούμαν για να τιμήσει την πολιτική υπηρεσία στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος

Πρόκειται για μία εμβληματική μορφή τόσο για τους Έλληνες ομογενείς όσο και γενικότερα για το ορθόδοξο ποίμνιο των ΗΠΑ. Ως πνευματικός σύμβουλος στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ σημαντικές προσωπικότητες διοργανώνοντας κατά καιρούς εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ διαθέτει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με πολιτικούς, διπλωμάτες και οικονομικούς παράγοντες της Ομογένειας.

Ο Father Alex, συνδέεται με στενή φιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για περισσότερα από 40 χρόνια, όταν ήταν στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ενώ ο Τζο Μπάιντεν μέλος του Κογκρέσου.

Όπως είχε πει ο ίδιος ο Father Άλεξ σε παλαιότερες συνεντεύξεις του κομβικό σημείο στάθηκε η χρονιά 1976 όταν ο τότε εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Κάρτερ δεν είχε προσκαλέσει στην ορκωμοσία του τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος ανέθεσε στον Father Άλεξ να αναπτύξει τις δημόσιες σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Τότε ο πατήρ Καρλούτσος άρχισε να κάνει παρέα με γερουσιαστές και κυρίως με τον Πωλ Σαρμπάνη από το Μέριλαντ, τον οποίο αγαπούσε πολύ ο Τζο Μπάιντεν.

Όταν ο Μπαίντεν διεκδικούσε για πρώτη φορά το 1987-1988 το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία ο π. Άλεξ Καρλούτσος τον βοήθησε στην εκλογική αναμέτρηση. Έτσι, άρχισε η φιλική τους σχέση, ενώ παρέα έκαναν και οι γιοι τους Μιχάλης και Χάντερ. Το 2008 που ξαναδιεκδίκησε το χρίσμα ο Μπαίντεν ήρθε πάλι σε επαφή με τον Καρλούτσο για να στηριχθεί, όπως και έγινε. Το 1972 ο Τζο Μπάιντεν έχασε την πρώτη του σύζυγο και την ενός έτους κόρη του. Ενώ το 2015 έχασε τον γιο του Μπο από καρκίνο στον εγκέφαλο. Τότε εκείνος που του στάθηκε αρκετά ήταν ο Father Άλεξ, ενώ ο θάνατος του γιου του Μπάιντεν έφερε τους δυο άνδρες ακόμη πιο κοντά. Μάλιστα όταν ο Τζο Μπάιντεν δημιούργησε το Bo Biden Foundation για την προστασία των παιδιών ζήτησε από τη σύζυγο του father Άλεξ, την πρεσβυτέρα Ξάνθη, να είναι στην επιτροπή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Father Alex ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε καταλυτικά στο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Μάιο στην Ουάσινγκτον όπου είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο π. Άλεξ Καρλούτσος, έχοντας άριστη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας στα αμερικανικά κέντρα εξουσίας ήταν αυτός που όταν χρειάστηκε σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός του για να ξεπεραστούν δυσκολίες που είχαν εμφανιστεί και στις οποίες εμπλέκονταν πρόσωπα που δεν έβλεπαν απόλυτα θετικά την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού ακόμη και όταν είχαν πλέον δοθεί οι σχετικές ημερομηνίες από τον Λευκό Οίκο για την έλευσή του στην Ουάσιγκτον.

Η καταγωγή του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου είναι το μαρτυρικό ημιπεδινό χωριό της Ηλείας Λατζόι. Πριν ακόμη συμπληρώσει την ηλικία των τριών ετών έφυγε με τους γονείς του για τη «Γη της Επαγγελίας» όπως χαρακτήριζαν εκείνα τα χρόνια τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σπούδασε Θεολογία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης

Πλέον στους τοίχους του λιτού γραφείου του, στο ισόγειο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δίπλα στο Central Park, κρέμεται η σύγχρονη πολιτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα κάδρα με τις φωτογραφίες φιγουράρει ο Father Άλεξ με τους Αμερικανούς προέδρους των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτό είναι που εξηγεί το γιατί ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους Ομογενείς. Κάθε καλοκαίρι, ο Father Άλεξ διοργανώνει στο Southampton, το νότιο τμήμα του Νεορκέζικου θερέτρου των Hamptons, το φιλανθρωπικό gala blue dream με καλεσμένους όλους τους billionairs της ομογένειας. Ο Τζο Μπάιντεν είχε δώσει το παρόν το 2019. Στο πλευρό του ο π. Άλεξ Καρλούτσος έχει την πρεσβυτέρα Ξανθή ενώ όσο χρόνο και αν του απασχολούν οι δραστηριότητές του πάντα θα βρίσκει επιπλέον για τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Πηγή: newsbeast.gr