Ο Πελέ έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια νικημένος από τον καρκίνο και βυθίζοντας στο πένθος το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, αφού το καλοκαίρι του 1961 ο Βραζιλιάνος θρύλος είχε έρθει στη χώρα μας με τη Σάντος για να αντιμετωπίσει σε φιλικούς αγώνες τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, με τους Πειραιώτες να πετυχαίνουν μια νίκη που μνημονεύεται ακόμη και σήμερα μέσω του ύμνου τους.

Έχοντας κατακτήσει το Μουντιάλ 1958 με τη Βραζιλία, ο Πελέ ήταν ήδη ο καλύτερος του κόσμου το 1961, οπότε η άφιξή του στην Ελλάδα με την ομάδα της Σάντος ήταν μεγάλο γεγονός. Το οποίο θα γινόταν ακόμη μεγαλύτερο στη συνέχεια λόγω της ήττας που θα γνώριζαν οι Βραζιλιάνοι σε ένα από τα τρία φιλικά παιχνίδια.

Το πρώτο, στις 28 Ιουνίου 1961, ήταν με αντίπαλο την ΑΕΚ στην κατάμεστη Λεωφόρο και στο 36′ ο Πελέ έκανε το 0-1, για να ακολουθήσουν το 0-2 και το 0-3 από τον Κουτίνιο στο 40′ και στο 44′. Σκορ που έμεινε ως το τέλος, αφού στο β’ μέρος η Σάντος κατέβασε στροφές.

Δύο μέρες μετά, στις 30 Ιουνίου 1961, ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να αντιμετωπίσει στη Λεωφόρο, η οποία ήταν ξανά γεμάτη ασφυκτικά, τους Βραζιλιάνους. Το παιχνίδι άρχισε εφιαλτικά για τους πράσινους αφού στο 18ο λεπτό το σκορ ήταν ήδη 0-3, αλλά στο 40′ ο Πανάκης μείωσε σε 1-3 και στο 70′ ο Θεοφάνης έκανε το 2-3, το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. «Ο Παναθηναϊκός είναι μια πολύ οργανωμένη ομάδα, παίζει με καλό σύστημα και γρήγορα», ήταν το σχόλιο του Πελέ μετά τη λήξη.

Απέμενε, πλέον, το φιλικό με τον Ολυμπιακό, το οποίο έγινε στις 4 Ιουλίου 1961, στη Λεωφόρο και αυτό. Και ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο γράφτηκε ιστορία, αφού ο Ποσειδών έκανε το 1-0 στο 10′ για τους Πειραιώτες, οι οποίοι, με τον Πολυχρονίου να δίνει το παράδειγμα, έπαιθζαν σκληρά τον Πελέ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ένας αγώνας στον οποίο ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-0 μετά το γκολ του Σουρούνη στο 43′, για να μειώσουν σε 2-1 οι Βραζιλιάνοι στο 50′ με τον Ζίτο.

Σκορ που έμεινε ως το τέλος, με τους Πειραιώτες να πανηγυρίζουν μια νίκη που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Μια νίκη για την οποία οι οπαδοί τους τραγουδάνε κάθε φορά που παίζει η ομάδα τους, αφού μία από τις στροφές του ύμνου του συλλόγου αναφέρει ότι «Κι ακόμη σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ»…

Πηγή: newsbeast.gr