Σε νέες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα προχωρήσει ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο, καθώς οι καταγγελίες κατά του Έκτορ Βαλέρ Πίντο, του πρωθυπουργού που όρκισε πριν από τρεις ημέρες, τον αναγκάζουν να προχωρήσει σε νέο ανασχηματισμό.

«Έλαβα την απόφαση να προχωρήσω σε ανασχηματισμό», είπε ο Πέδρο Καστίγιο, χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες για τις αλλαγές που θα κάνει.

Στο μαγνητοσκοπημένο βίντεο που μεταδόθηκε από την περουβιανή δημόσια τηλεόραση, ο αρχηγός του κράτους υποσχέθηκε πως το νέο σχήμα θα συμπεριλαμβάνει φωνές από διάφορες πολιτικές παρατάξεις. Δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Πέδρο Καστίγιο, πρώην εκπαιδευτικός που ανδρώθηκε σε φτωχό χωριό της επαρχίας στις Άνδεις, εξελέγη με ένα μικρό μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα, αλλά ήδη στη διάρκεια της προεδρίας του έχει κάνει δεξιά στροφή. Ο Βαλέρ Πίντο, ποινικολόγος 62 ετών, εξασφάλισε την έδρα του στο Κογκρέσο ως υποψήφιος παράταξης της άκρας δεξιάς, προτού μεταπηδήσει σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, φίλα προσκείμενη στον πρόεδρο.

Η τέταρτη κυβέρνηση Καστίγιο θα χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο.

Το πιθανότερο είναι πως ο άλλοτε συνδικαλιστής θα χρειαστεί να διορίσει νέο πρωθυπουργό, καθώς πολλά μέλη του κοινοβουλίου καταφέρονται σε υψηλούς τόνους εναντίον του διορισμού του Έκτορ Βαλέρ Πίντο. Στο διάγγελμά του, ο κ. Καστίγιο είπε πως θεωρεί σημαντικό να καταπολεμηθεί η βία σε βάρος των γυναικών.

Ο διορισμένος πρωθυπουργός διέψευσε την Τρίτη πως ξυλοκοπούσε την κόρη του και την θανούσα σύζυγό του, παρά την αποκάλυψη δύο μηνυτήριων αναφορών στην αστυνομία το 2016 από περουβιανά ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός στο Περού θεωρείται δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του κρατικού μηχανισμού, είναι ο κυριότερος σύμβουλος του προέδρου και έχει λόγο στους διορισμούς των υπολοίπων μελών της κυβέρνησης.

Μερικές ώρες πριν παρέμβει ο αρχηγός του κράτος, η πρόεδρος του κοινοβουλίου, η Μαρία δελ Κάρμεν Άλβα, αξίωσε ο Βαλέρ Πίντο να παραιτηθεί.

Ο διορισμένος υπουργός Εξωτερικών, ο Σέσαρ Λάντα, τόνισε εξάλλου μέσω Twitter ότι τα δημόσια αξιώματα «απαιτούν λειτουργούς που δεν τους αφορούν τέτοιες κατηγορίες».

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Comercio, η κόρη του Βαλέρ Πίντο κατήγγειλε τον Οκτώβριο του 2016, κατά τη διάρκεια κατάθεσής της σε αστυνομικό τμήμα της Λίμας, ότι ο πατέρας της τη χαστούκισε, τη γρονθοκόπησε και της τράβηξε τα μαλλιά στο οικογενειακό τους σπίτι. Δικάστρια εξέδωσε το 2017 διαταγή να ληφθούν «μέτρα προστασίας» της συζύγου του, διότι έφερε «σημάδια σωματικής κακοποίησης», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ Κομέρσιο.

Πηγή: newsbeast.gr