Τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έφτασαν και στο Περού και το Κογκρέσο προχωρά σε αυστηρότερα μέτρα, επιτρέποντας πλέον την είσοδο μόνο μελών και υπαλλήλων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις. «Η είσοδος στις εγκαταστάσεις του Κογκρέσου (…) θα επιτρέπεται μόνο στα πρόσωπα που έχουν λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου» κατά της COVID-19, ανέφερε ο θεσμός μέσω Twitter.

Το μέτρο συνάδει με κυβερνητικό κανονισμό που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου και απαγορεύει σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 να εισέρχονται σε δημόσια κτίρια.

Από τα 130 μέλη του κοινοβουλίου του Περού τα 16 δεν έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον Τύπο, ενώ μόλις 13 έχουν λάβει αναμνηστική δόση, μολονότι η κυβέρνηση μείωσε τη Δευτέρα την περίοδο αναμονής για την τρίτη δόση από τους 5μήνες στους 3, θορυβημένη από την Όμικρον, τα κρούσματα της οποίας έφθασαν πλέον τα 12.

Τηλεργασία για όσους δεν συμμορφώνονται

Η ανακοίνωση του Κογκρέσου ακολούθησε τη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό της βουλεύτριας της αριστεράς Σίγκριντ Μπασάν, παρότι ήταν πλήρως εμβολιασμένη. Την ανακοίνωσε η ίδια το Σάββατο έπειτα από μια εβδομάδα συνεδριάσεων στο Κογκρέσο, όπου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Το περουβιανό Κογκρέσο ξεκαθάρισε πως όσα μέλη του δεν συμμορφώνονται προς το νέο μέτρο θα εργάζονται εξ αποστάσεως.

Στο Περού έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 το 74% του πληθυσμού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων, όμως η εμφάνιση της Όμικρον προκαλεί συναγερμό αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Οι αρχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής απαγόρευσαν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τις γιορτές ενόψει του τέλους του έτους, ενώ προσπαθούν να επιταχύνουν την εκστρατεία ανοσοποίησης.

Στο Περού ο δείκτης θνητότητας της πανδημίας του νέου κορονοϊού είναι ο υψηλότερος στον κόσμο: ανέρχεται σε 6.122 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, κατά τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, που αξιοποιεί τις επίσημες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων.

Πηγή: newsbeast.gr