Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στις Άνδεις του Περούπερίπου 35 υπόγειες στοές, οι οποίες βρίσκονταν κάτω από έναν ιστορικό ναό ηλικίας 3.000 ετών. Πρόκειται για τον ναό Τσαβίν ντε Χουάνταρ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των περουβιανών Άνδεων και κάποτε αποτελούσε ένα θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα υπόγεια περάσματα εντοπίστηκαν νωρίτερα τον Μάιο και λόγω των χαρακτηριστικών τους, πιστεύεται ότι χτίστηκαν πριν από τις δαιδαλώδεις στοές του ναού, σύμφωνα με τον Τζον Ρικ, αρχαιολόγο του πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο οποίος συμμετείχε στην ανασκαφή.

Επίσης, σε υψόμετρο 3.200 μέτρων, έχουν βρεθεί τουλάχιστον 35 υπόγειες στοές που συνδέονται μεταξύ τους και χτίστηκαν μεταξύ 1.200 και 200 π.Χ. στους πρόποδες των Άνδεων.

«Είναι μια διαφορετική μορφή κατασκευής. Έχει χαρακτηριστικά από παλαιότερες περιόδους που δεν έχουμε δει ποτέ σε στοές», είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Ρικ.

Σημειώνεται, ότι ο ναός Τσαβίν ντε Χουάνταρ, ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1985, ενώ αποτέλεσε έμπνευση για τους επικεφαλής της ομώνυμης επιχείρησης του περουβιανού στρατού που κατασκεύασε ένα δίκτυο σηράγγων για τη διάσωση 72 ανθρώπων που κρατούνταν όμηροι από αντάρτες του Επαναστατικού Κινήματος Τούπακ Αμάρου (MRTA) στην κατοικία του ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα το 1997.

Πηγή: newsbeast.gr