Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ρωσία, ανέφερε το Κρεμλίνο στην πρώτη αντίδραση μετά την δήλωση Μπάιντεν ότι ο Βλ. Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο κ. Μπάιντεν», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι επιλογή μόνο του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σύμφωνα με το CNN.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε από την Πολωνία ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να είναι πλέον ηγέτης της χώρας του.

«Για όνομα του θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζ. Μπάιντεν στο κλείσιμο της ομιλίας του στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας.

Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για την μακράν πιο άμεση τοποθέτηση που έχει Μπάιντεν περί του καθεστώτος στη Ρωσία και δείχνει μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική προσέγγιση απέναντι στη Μόσχα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει το περασμένο διάστημα ότι η απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία δεν είναι στόχος των ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν είχε πει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι “για εμάς, δεν θέμα η αλλαγή καθεστώτος. Ο ρωσικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει”.

Πάντως ο Λευκός Οίκος είπε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, όταν είπε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επισήμανε ο αξιωματούχος, μετά την ομιλία Μπάιντεν στη Βαρσοβία.

Πηγή: newsbeast.gr