Σε ηλικία 108 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συγγραφέας, διανοούμενος και επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης Μπορίς Πάχορ, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Τεργέστη, αλλά έγραφε στην γλώσσα του, τα σλοβενικά, καθώς αγωνιζόταν για την αναγνώρισή της.

Ο Μπορίς Πάχορ είχε γεννηθεί στην Τεργέστη το 1913 και θεωρείται ο πιο σημαντικός σλοβένος συγγραφέας με ιταλική υπηκοότητα και μια από τις σημαντικότερες φωνές κατά των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης – θέμα του βιβλίου του Necropola, στο οποίο διηγείται την εμπειρία του σ’ αυτά.

Ο Πάχορ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έγραφε επίσης για τις διακρίσεις εις βάρος της σλοβενικής μειονότητας στην Τεργέστη από το φασιστικό καθεστώς.

Είχε γράψει περί τα 30 βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες- ανάμεσά τους και το «Απαγορεύεται το Ομιλείν» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).

Το Necropola εκδόθηκε για πρώτη φορά στα σλοβενικά στην Ιταλία το 1967 και κυκλοφόρησε στα ιταλικά μόλις το 2007.

Εκτός από το λογοτεχνικό του έργο, ο Πάχορ ήταν γνωστός για την κοινωνική του προσφορά και την ενασχόληση με την πολιτική.

Ήταν κάτοχος του βραβείου Πρέσερεν, της ανώτατης διάκρισης για πολιτιστικό επίτευγμα στη Σλοβενία, ενώ η Σλοβενική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών τον είχε προτείνει για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το 2013, όταν είχε γίνει 100 ετών, είχε βραβευτεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ειδική τελετή στη Σλοβενία.

Πηγή: newsbeast.gr