Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ και του αμερικανικού αργού (WTI) κατέγραψε άλμα άνω του 6% σήμερα, Δευτέρα (21/3), γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στην ένταση στη Μέση Ανατολή και στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στις 16.25 ώρα Ελλάδας η τιμή του Μπρεντ παράδοσης Μαΐου κατέγραφε αύξηση 6,41% και έφτανε τα 114,85 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, το WTI παράδοσης Απριλίου είχε φτάσει τα 111,03 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 6,05%.

Από τις αρχές του έτους η αύξηση της τιμής του πετρελαίου φτάνει το 47%.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν οι παραδόσεις, λόγω των επιθέσεων που διαπράττουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της.

Την Κυριακή το Ριάντ έκανε λόγο για «προσωρινή μείωση» της παραγωγής πετρελαίου σε μια από τις εγκαταστάσεις του κολοσσού Aramco, εξαιτίας μιας τέτοιας επίθεσης.

«Η Σαουδική Αραβία δεν θα φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε έλλειψη στον εφοδιασμό των παγκόσμιων αγορών λόγω των επιθέσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της», ανέφερε ο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε σχετική ανακοίνωσή του.

Νέα έκκληση Ζελένσκι για εμπάργκο στη Ρωσία

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί εκ νέου την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψει κάθε εμπορική σχέση με τη Ρωσία. Κυρίως, ζητεί να μην αγοράζει ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα.

Το Κρεμλίνο «απάντησε» προειδοποιώντας πως ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε «όλον τον κόσμο».

Πηγή: newsbeast.gr