Ιερά μάχη έχει ξεκινήσει ο Πέτρος Τατσόπουλος με αφορμή την σειρά του Mega η οποία περιγράφει την ζωή του Αγίου Παϊσίου και έκανε πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα. Ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής θέλησε να σχολιάσει το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό» και το έπραξε αιχμηρά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook. Η ανάρτηση αυτή του Πέτρου Τατσόπουλου οδήγησε σε σειρά ανακοινώσεων και αναρτήσεων – απαντήσεων από εκπροσώπους της Εκκλησίας.

Το πρώτο σχόλιο το οποίο δημοσίευσε ο Πέτρος Τατσόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «-Πώς πάει, άγιε πατέρα; Προχωράει το πρότζεκτ με την αποβλάκωση; -Μια χαρά προχωράει, τέκνο μου. Έχουμε όμως ακόμη τεράστια περιθώρια. -Να αποβλακωθούμε περισσότερο; -Όχι. Να εκδηλώσουμε την αποβλάκωσή μας πιο απενοχοποιημένα» έγραψε στην ανάρτηση του και την συνόδευσε με μια φωτογραφία από την σειρά.

-Πώς πάει, άγιε πατέρα; Προχωράει το πρότζεκτ με την αποβλάκωση;-Μια χαρά προχωράει, τέκνο μου. Έχουμε όμως ακόμη…

Posted by Petros Tatsopoulos on Sunday, February 13, 2022

Η πρώτη αντίδραση

Η πρώτη αντίδραση μετά την ανάρτηση του Πέτρου Τατσόπουλου για την σειρά του Mega ήταν από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο οποίος στην απάντηση του έκανε λόγο για λαϊκίστικη ρητορεία και απαράδεκτες διατυπώσεις.

«Με λαϊκίστικη ρητορεία και απαράδεκτες διατυπώσεις ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος, για άλλη μια φορά, προσπαθεί να καυτηριάσει ό,τι αφορά την Εκκλησία, την Θρησκεία και την Πίστη. Αυτή το φορά βρήκε και πάλι ως θύμα των απόψεων και της ιδεοληψίας του το πρόσωπο του αγίου Παϊσίου, πιστεύοντας με τον τρόπο αυτό ότι επιβεβαιώνει τον προοδευτισμό του και την διαφοροποίησή του από κάθε τι το εκκλησιαστικό και κατά τη γνώμη του οπισθοδρομικό» αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται πως: «Επιπλέον ο τρόπος με τον οποίον διακωμωδεί το περιεχόμενο της τηλεοπτικής παραγωγής, το οποίο αναφέρεται στη ζωή του αγίου Παϊσίου, αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού στην λαϊκή ευσέβεια των απλών Χριστιανών και στο αίσθημα θρησκευτικότητας των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι τιμούν και σέβονται το πρόσωπο του αγίου. Ο όρος “αποβλάκωση” είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο ο κ. Τατσόπουλος αντιμετωπίζει απορριπτικά το περιεχόμενο της πίστης των απλών και ευσεβών χριστιανών, επειδή αυτό δεν συνάδει με την υψηλόφρονα διανόηση και λογικοκρατούμενη αυτοπεποίθησή του».

Η απάντηση καταλήγει πως: «Όταν λοιπόν κ. Τατσόπουλε δεν μπορείτε να βιώσετε αυτό το περιεχόμενο της πίστης, καλύτερα να σιωπάτε, να μην το αποδομείτε, ούτε να το αποδυναμώνετε με σκοπό να αποδείξετε την “αποβλάκωση” και την “απενοχοποίηση”».

Πυρά από τον Σεραφείμ

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, εν συνεχεία, ξέσπασε κατά του Πέτρου Τατσόπουλου και αναφέρεται σε χαμηλού επιπέδου διατυπώσεις.

«Οἱ χαμηλοῦ ἐπιπέδου διατυπώσεις τοῦ κ. Τατσόπουλου καί ἡ πρόδηλη εἰρωνεία του, μέ τίς ὁποῖες διακωμωδεῖ τήν πίστη τοῦ Ὀρθοδόξου Χριστιανικοῦ κόσμου, δέν ἀποτελοῦν προοδευτισμό διότι ἀποδεικνύουν ὅτι δέν σέβεται τήν πίστη τῶν συνανθρώπων του, δέν τιμᾶ τήν ἑτερότητα, περιφρονεῖ τήν θρησκευτική ἐλευθερία καί τά ἀνθρώπινα δικαιώματα καί προβάλλει φονταμενταλισμό καί θρησκευτικό ρατσισμό διότι προσβάλλει τό ὀντολογικό θεμέλιο ἑκατομμυρίων ὀρθοδόξων χριστιανῶν πού εἶναι ἡ διά τοῦ Χριστοῦ θέωση τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου. Ταυτοχρόνως λησμονεῖ ὅτι τά ὀλίγιστα δευτερόλεπτα τοῦ ἀνθρωπίνου βίου τοῦ κάθε ὑβριστοῦ καί διώκτου μέσα στήν αἰωνιότητα εἶναι ἀπειροελάχιστες στιγμές πού σέ ἐμᾶς τούς χοϊκούς φαντάζουν σημαντικές, ἐνῶ μπροστά μας ἐκτείνεται ὁ ἀβόλιστος ὠκεανός τῆς αἰωνιότητας. Ἐπιτίθεται ὁ κ. Τατσόπουλος εἰς τήν πίστη τῶν συνανθρώπων του, ἀλλά τοῦ διαφεύγει προδήλως ὅτι «ἐδόθη τοῖς ἀνθρώποις ἅπαξ ἀποθανεῖν καί μετά ταῦτα κρίσις» στήν ὁποία ἀσφαλῶς δέν πιστεύει ἀλλά δυστυχῶς γι’ αὐτόν καί τούς ὁμοίους του τήν ἀποδεικνύει a contrario ἡ ὕπαρξη τοῦ ἀρνητικοῦ πνευματικοῦ κόσμου καί τά ψυχικά καί μεταφυσικά φαινόμενα καί τήν πιστοποιεῖ ἡ ἄτεγκτη ἀλήθεια τοῦ Πνευματικοῦ Νόμου. Ἄλλωστε στό Σύμπαν ἐπικρατεῖ σκέψις, νομοτέλεια καί ὑπερμαθηματική ἀκρίβεια καί σκοπιμότης, πού ανάγουν στόν Αἰώνιο καί Ἄφθιτο Δημιουργό» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση του Μητροπολίτη.

Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας: Στόμα ασεβές επιχείρησε με μία αήθη και αχαρακτήριστη φρασεολογία να ειρωνευτεί και να διακωμωδήσει την ορθόδοξη πίστη

Με αφορμή τις δηλώσεις του συγγραφέα και πρώην βουλευτού κ. Πέτρου Τατσόπουλου, στο facebook, σχετικά με την τηλεοπτική μεταφορά του βίου του Αγίου Παϊσίου, η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας προχώρησε σε δήλωση όπως αναφέρει το kalavrytanews.com η οποία αναφέρει πως: «με την ανάρτηση αυτή, για μία ακόμα φορά, στόμα ασεβές επιχείρησε με μία αήθη και αχαρακτήριστη φρασεολογία να ειρωνευτεί και να διακωμωδήσει την ορθόδοξη πίστη, καθώς και όσους γνήσια και αυθεντικά την βίωσαν στη ζωή τους, όπως ο Όσιος Παΐσιος.

Ο κ. Τατσόπουλος σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού, να προσβάλει και να αποδυναμώσει, όπως νομίζει, την πίστη του λαού μας «υπερέβη τα εσκαμμένα» προκαλώντας το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων πολιτών και σκανδαλίζοντας την θρησκευτική τους συνείδηση. Σε μια δύσκολη, μάλιστα, για τον τόπο μας και την ανθρωπότητα εποχή, που ο κόσμος δοκιμάζεται σκληρά καθημερινά από την πανδημία και τα παρεπόμενά της, ένα δημόσιο πρόσωπο, ως μη όφειλε, περιέπαιξε την πίστη του λαού στα θεία και τους αγίους της Εκκλησίας μας, βάλλοντας εναντίον μιας, καθ’ ομολογίαν, εξαιρετικής καλλιτεχνικά και ιστορικά τηλεοπτικής σειράς, την οποία, σημειωτέον, αγκάλιασε το τηλεοπτικό κοινό και η οποία απέσπασε εγκωμιαστικά και κολακευτικά σχόλια.

Κλήρος και λαός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας του αφιερώνουμε την εικόνα του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, μέσα από την οποία εκφράζεται το ασκητικό, νηπτικό και προσευχητικό ήθος της Εκκλησίας μας, όπως το βίωσαν και το μεταλαμπάδευσαν στην οικουμένη όλοι οι άγιοι και όσιοι άνδρες και γυναίκες της Εκκλησίας μας, μέσα από την εγκράτεια, την προσευχή, την μετάνοια, την ταπείνωση, την ησυχία με σκοπό την επικοινωνία και ένωσή τους με τον Θεό.
Προφανώς, ο καθένας δικαιούται να εκφράζει την προσωπική του άποψη, αρκεί αυτή να μην διατυπώνεται με ύφος σκωπτικό, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και προ πάντων να μην προσκρούει στην νοημοσύνη των άλλων και να μην προσβάλει το θρησκευτικό συναίσθημα, όσων πιστεύουν στο Θεό και τους αγίους. Κανείς δεν μπορεί να επιφυλάσσει εγωιστικά για τον εαυτό του τον ρόλο του τιμητή των πάντων και να παίζει «εν ου παικτοίς». Ας μη μας διαφεύγει, άλλωστε, η ευαγγελική ρήση ότι «πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται».
Ευχόμεθα και προσευχόμεθα ο Κύριος της ανυπέρβλητης Αγάπης και της απύθμενης Φιλευσπλαχνίας να ελεεί, να συγχωρεί και να φωτίζει όλους, ακόμη κι αυτούς, οι οποίοι, πλανώμενοι πλάνην οικτράν, θεωρούν ότι κατέχουν και μονοπωλούν την απόλυτη γνώση και την αλάνθαστη άποψη και να τους οδηγεί στην ενσυναίσθηση και την μετάνοια».

Στο ίδιο μοτίβο ο Πέτρος Τατσόπουλος

Οι απαντήσεις από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστες από τον Πέτρο Τατσόπουλο ο οποίος επέλεξε για άλλη μια φορά τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook για να δώσει τις απαντήσεις του στο ίδιο μοτίβο και στον κάθε ένα ξεχωριστά.

«Μητροπολίτη, δεν σκοπεύω να σιωπήσω. Δεν σιώπησα ποτέ, δεν θα σιωπήσω και τώρα. Ο καιρός που σιωπούσαμε μπροστά στους μητροπολίτες παρήλθε. Ζούμε στον 21ο αιώνα. Ζούμε στη χώρα που γέννησε τον ορθό λόγο και τη δημοκρατία. Στη χώρα που τίμησε όσους ανάλωσαν τη ζωή τους για να κατανοήσουν τον κόσμο και δεν επαναπαύτηκαν στην πίστη κανενός. Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στον σκοταδισμό και στις δεισιδαιμονίες του δικού σας μεσαιωνικού κόσμου, όσα λεφτά και αν ρίξετε σε τηλεοπτικές παραγωγές (είναι κοινό μυστικό πως, πίσω από την παραγωγό εταιρεία του “Αγίου Παϊσιου”, το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός ή Βατοπαιδινός, βρίσκεται η Μονή Βατοπαιδίου), όσα λεφτά και αν κερδίσετε από τηλεοπτικές παραγωγές. Τη δική μου σιωπή, ωστόσο, καθώς και τη σιωπή όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων σε αυτή τη χώρα, Μητροπολίτη, δεν θα μπορέσετε να την εξασφαλίσετε. Αρχίστε να το συνηθίζετε» ήταν η απάντηση του στον Μητροπολίτη Χρυσόστομο.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος σε άλλη του ανάρτηση αναφέρει πως δέχθηκε μήνυση από εκκλησιαστικό site για τα όσα έγραψε για την σειρά του Mega «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό».

Σε ότι αφορά τον Μητροπολίτη Σεραφείμ, η απάντηση του Πέτρου Τατσόπουλου ήταν η εξής: «Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ανοίγει νέους ορίζοντες στην εκκλησιαστική τηλεκριτική.». αλλά και η εξής: «-Σεβασμιότατε, αληθεύει ότι η κριτική του Τατσόπουλου στην τηλεοπτική σειρά του “Αγίου Παϊσιου” είναι χαμηλού επιπέδου; -Χαμηλοτάτου, τέκνο μου. -Κάτι πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το βιολί. Ο κόσμος θα χάσει την πίστη του στην τέχνη».

Φυσικά αυτές ήταν μερικές μόνο από τις αιχμηρές αναρτήσεις του Πέτρου Τατσόπουλου για το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: newsbeast.gr