Την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει νέα παράνομη NAVTEX, για τη συνέχιση των προκλητικών ενεργειών της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 29 Νοεμβρίου καταδικάζει η κυβέρνηση και καλεί τη γείτονα να ανακαλέσει άμεσα τη νέα παράνομη απόφασή της.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα: «Η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που επισημαίνει το παράνομο της τουρκικής Navtex, καθώς εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αφορά σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Ο κος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπογράμμισε ότι: «η κυβέρνηση επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι με τη νέα αυτή κίνηση, η Άγκυρα παραβιάζει για άλλη μια φορά το Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης και θέτει εμπόδια στη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την  ΕΕ τη στιγμή μάλιστα που Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα».

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι: «Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία άλλα λέει και άλλα κάνει. Περιμένουμε να τερματιστούν οι προκλητικές αυτές ενέργειες.

Η ρητορική της Άγκυρας δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τους κανόνες καλής γειτονίας. Δεν υπάρχει ευρύτερη ατζέντα που να συνδέεται με τις διερευνητικές επαφές. Υπάρχει μια και μοναδική διαφορά και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών»

Πηγή: newsbeast.gr