Αιχμές κατά της Άγκυρας άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η Τουρκία αθέτησε ξανά τις δεσμεύσεις της. «Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του είχε δεσμευτεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Και συνέχισε: «Όμως, αντί της πρόσκλησης είχαμε πρόκληση και μάλιστα διπλή γεγονός που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας αλλά και περιφρόνηση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ της 1ης και 2ας Οκτωβρίου».

Ξεκαθάρισε ακόμα πως, «η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis, ό,τι πρέπει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους».

Για την παρενόχληση από αέρος

Για το συμβάν με το αεροσκάφος που μετέφερε από το Ιράκ τον Νίκο Δένδια: «Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το υπουργείο Εξωτερικών και το σχετικό διάβημα. Είναι μία πρόκληση ακόμη στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. Αλλά θα ήθελα να μείνω στο γεγονός ότι δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις και από τουρκικής πλευράς και ελπίζουμε αυτό το φαινόμενο και αυτό το συμβάν να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον».

Για τη στάση της Γερμανίας

Ερωτηθείς αν προβληματίζει η κυβέρνηση της Γερμανίας που δεν κατευθύνεται στο πλαίσιο των κυρώσεων είπε ότι «σημασία έχει η ενιαία στάση της Ευρώπης στο τέλος της ημέρας» και πρόσθεσε: «Το είδαμε και στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής. Αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε».

Για τις κυρώσεις

Επίσης δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι πάντα στο τραπέζι. «Το μείγμα, ο χρόνος και ο τρόπος υλοποίησης και εφαρμογής τους εναπόκειται στους ηγέτες. Εμείς προτιμούμε να επιλυθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών μέσω των διερευνητικών επαφών παρά να επιβάλλονται κυρώσεις. Αν όμως δεν συμμορφώνεται η άλλη πλευρά, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις», υπογράμμισε.

Για τις κόκκινες γραμμές και τα 6 μίλια

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, αλλά και στο ερώτημα ποια είναι η κόκκινη γραμμή, δήλωσε τα εξής: «Η κόκκινη γραμμή είναι απλή. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η διαφορά είναι ότι η κυριαρχία αφορά στα χωρικά της ύδατα που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια ενώ τα κυριαρχικά της δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη.

Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο. Χρειάζεται σοβαρότητα. Όταν ο κ. Τσίπρας δεν γνώριζε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και φτάνει στο άλλο άκρο να μιλάει για επέκταση των χωρικών υδάτων, τον κρίνουν οι πολίτες για τη σοβαρότητα αυτών των επιχειρημάτων. Για την κα Γεννηματά, έχει και η ίδια διατελέσει υπουργός και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική σε αυτό το θέμα».

Για τον κορονοϊό

Με αφορμή τα μέτρα για τον κορονοϊό στη Γαλλία και αν πρόκειται να ληφθούν και στην Ελλάδα, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «απαγόρευση κυκλοφορίας δεν εξετάζεται».

Για τη Χρυσή Αυγή

Για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι μετά την ανακοίνωση των ποινών φάνηκε ότι η Ελλάδα έχει στέρεους θεσμούς και ότι η Δημοκρατία αμύνεται σε τέτοιου είδους μορφώματα. Είπε επίσης ότι «θα δούμε τις επόμενες ημέρες αλλαγές που θα θωρακίζουν τα θέματα των πολιτικών δικαιωμάτων».

Πηγή: newsbeast.gr