Με τους «πανηγυρισμούς» φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης για «το οικονομικό αδιέξοδο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης της Αυγής» τα βάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρατηρώντας για τα πρώτα, ότι «ζουν από τις κάθε λογής λίστες Πέτσα, υπόγειες χρηματοδοτήσεις και θαλασσοδάνεια από τράπεζες, που ενίοτε σβήνονται με κυβερνητικές παρεμβάσεις», αλλά και με τη «ΝΔ της διαπλοκής, των ‘νταβατζήδων’ και των 350 εκατ. ευρώ δανεικών και αγύριστων που φεσώνουν τους Έλληνες φορολογούμενους».

Οι πηγές του κόμματος τονίζουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνοντας χρηστή διαχείριση των οικονομικών του, δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ, ούτε στις τράπεζες, ούτε πουθενά» και ότι «δεν έχει νταβαντζήδες να πληρώνουν με μαύρο χρήμα τα Μέσα του περιμένοντας ‘ανταλλάγματα’ και προσπαθεί εδώ και χρόνια να εξυγιάνει την οικονομική κατάσταση της Αυγής, η οποία μαζί με το ρ/σ Στο Κόκκινο απορροφά το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Επισημαίνουν, δε, ότι «ήδη από το 2018, οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών υπογραμμίζουν πως επί της ουσίας και δεδομένης της κρίσης του Τύπου, η Αυγή έχει οικονομικά χρεωκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ» και πως «απορροφά 2 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που τα διαφημιστικά έσοδα διαρκώς μειώνονται, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας τα πράγματα έγιναν χειρότερα».

«Παράλληλα, οι μεγάλες ανατιμήσεις στο χαρτί που τίθενται σε ισχύ με το νέο έτος, επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση. Η πτώση των εσόδων του Μέσου και η αδυναμία περεταίρω χρηματοδότησης από το κομματικό ταμείο, εκ των πραγμάτων οδηγούν στην δύσκολη αλλά αδήριτη ανάγκη να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της Αυγής. Διαβεβαιώνουμε λοιπόν, τόσο τους πολιτικούς μας αντιπάλους που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, όσο όμως – και κυρίως – τους Έλληνες φορολογούμενους, ότι για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων μας δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το δρόμο της ΝΔ», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι ίδιες πηγές.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής τους, οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα βάζουν εμμέσως πλην σαφώς με τους εργαζόμενους καθώς λένε πως έθεσαν σε ισχύ, προ μηνός, «ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στην εφημερίδα Αυγή» χωρίς προηγούμενο «όχι μόνο στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά ούτε από τράπεζες ή πολυεθνικούς κολοσσούς (…)» στο οποίο όμως «ζήτησαν να ενταχθούν μόλις 14 εργαζόμενοι, γεγονός που δεν μπορεί να διασφαλίσει την απαιτούμενη οικονομική εξυγίανση».

Και «αν κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί άμεσα, τότε υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος ολικού κλεισίματος της Αυγής, όχι μόνο του καθημερινού φύλλου», αναφέρουν, σε μία πρόταση που ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση των πληροφοριών για την αναστολή έκδοσης της καθημερινής έκδοσης της Αυγής. «Και όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο», υπογραμμίζουν.

Εφημερίδα Αυγή

Τι λέει η πλευρά των εργαζομένων

Επισημαίνεται πως η Κουμουνδούρου δεν απαντά σε όσα κατήγγειλαν – ομοφώνως – οι εργαζόμενοι του ιστορικού εντύπου.

Χαρακτηριστικά, η συνέλευση των εργαζομένων της Αυγής μίλησε για «εξόφθαλμα οξύμωρο γεγονός» αναφερόμενη στο ότι οι ιθύνοντες επικαλούνται «την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού, προκειμένου να δικαιολογήσουν τόσο την εθελουσία όσο και το επερχόμενο λουκέτο, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς».

Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι συντάκτες του κειμένου που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της ΕΣΗΕΑ, η «χρεωκοπία της εφημερίδας και η απαξίωση του δημοσιογραφικού της στίγματος έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, και σίγουρα τα πρόσωπά αυτά δεν είναι των εργαζομένων, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουμε βάλει πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας».

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν σειρά κινητοποιήσεων διεκδικώντας τη μη αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλου της εφημερίδας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Αύριο, Πέμπτη, σε νέα συνέλευσή τους θα συζητηθεί περαιτέρω η μορφή των επόμενων δράσεων από πλευράς τους.

«Τις επόμενες μέρες οι δύσκολες αποφάσεις»

Καταλήγοντας στη σχετική τοποθέτησή του οι πηγές του κόμματος έκαναν γνωστό πως «τις επόμενες ημέρες, τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αποτελεί το βασικό μέτοχο της εφημερίδας, όσο και το ΔΣ της εφημερίδας, θα κληθούν να εξετάσουν και να πάρουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες εκείνες αποφάσεις, όπως και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, που θα διασφαλίσουν ωστόσο, ότι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς όχι μόνο ΔΕΝ θα κλείσει, αλλά θα ενισχύσει την παρουσία της, τόσο διαδικτυακά, όσο και στο κυριακάτικο φύλλο της» προς απογοήτευση, όπως σχολίασαν εκ νέου, «όσων πανηγυρίζουν».

Πηγές προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέφεραν πάντως στο Newsbeast πως το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ θα ασχοληθεί αύριο, πιθανότατα, με το ζήτημα των Μέσων του κόμματος.

Μεταξύ των μελών του οργάνου αυτού, στο οποίο μετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο οι εργαζόμενοι ζήτησαν συνάντηση, βρίσκονται σημαίνοντα στελέχη τα οποία έχουν ήδη εκφράσει τη διαφωνία τους με το διαφαινόμενο σχέδιο κλεισίματος του καθημερινού φύλου, προσθέτουν.

Πηγή: newsbeast.gr