Την ανάγκη να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα ως αντίβαρο στην απειλή του αυτοτροφοδοτούμενου πληθωρισμού επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος με επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη προτάσσοντας τη θέσπιση πλαφόν της τάξης του 3% στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων που θα επιτρέψει το δίκαιο επιμερισμό του πρόσθετου κόστους μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών

Ειδικότερα όπως αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ «εδώ και αρκετούς μήνες η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει ένα κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και σε βασικά αγαθά. Οι πιέσεις αυτές, που ξεκίνησαν ως επακόλουθο της απορρύθμισης που προκάλεσε η πανδημία, σήμερα παγιώνονται και εντείνονται εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η αλματώδης άνοδος του πληθωρισμού, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, διαβρώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, δυσχεραίνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το περιβάλλον, είναι σκόπιμο να υπάρξουν από την πλευρά της Πολιτείας στοχευμένα μέτρα, που μπορούν συνδυαστικά να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην απειλή του αυτοτροφοδοτούμενου πληθωρισμού.

Μια ρύθμιση που υπηρετεί αυτό το στόχο, είναι η θέσπιση πλαφόν της τάξης του 3% στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων. Με δεδομένες τις έκτακτες συνθήκες που επηρεάζουν δυσανάλογα το ύψος του τιμαρίθμου, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο συνιστά μια θεμιτή εξισορροπητική παρέμβαση από την πλευρά του κράτους, που θα επιτρέψει το δίκαιο επιμερισμό του πρόσθετου κόστους μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.

Σε μια ακόμα εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου χρειάζονται κάθε δυνατή στήριξη, προκειμένου να επιβιώσουν και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην ανάκαμψη της επόμενης μέρας».

Πηγή: newsbeast.gr