Σε προληπτικές κινήσεις για την αποτροπή ελλείψεων σε ορισμένες κατηγορίες ειδών διατροφής με την επιβολή πλαφόν στις πωλήσεις προς τους καταναλωτές προχωρούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ καθώς εντείνονται οι φόβοι για ισχυρές αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Μετά τα ηλεκτρονικά καταστήματα η μία μετά την άλλη οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ επεκτείνουν και στα φυσικά καταστήματα τους περιορισμούς στις ποσότητες που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες με επίκεντρο σε αυτή τη φάση τα άλευρα, τα σπορέλαια και τη ζάχαρη καθώς εμφανίζονται μεμονωμένα φαινόμενα ελλείψεων.

Επέκταση του «πλαφόν» σε τρόφιμα και νέο κύμα ανατιμήσεων

Κόσμος στο σούπερ μάρκετ

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα αποθέματα των προμηθευτών στη συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων «υψηλού κινδύνου» καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της κατανάλωσης για τους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ωστόσο εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις εξελίξεις υπογραμμίζοντας ότι εάν συνεχιστεί η κρίση στην Ουκρανία το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και δεν αποκλείεται τα περιοριστικά μέτρα στις πωλήσεις να επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα.

Σε περιορισμούς στις ποσότητες προμήθειας για άλευρα, σπορέλαιο και ζάχαρη προχωρούν τα σούπερ-μάρκετ

Με βάση τα σημερινά δεδομένα ορισμένα σούπερ μάρκετ δεν επιτρέπουν στους πελάτες τους να προμηθευτούν πάνω από τρείς συσκευασίες 1-2 λίτρων η δύο των 5 λίτρων για άλευρα, ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο ενώ προχωρούν στην επιβολή πλαφόν και στη ζάχαρη. Παράλληλα για να αποτρέψουν ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων τους στρέφονται και σε άλλους προμηθευτές πέραν των παραδοσιακών

Την ίδια ώρα αρκετοί επαγγελματίες κυρίως από το κλάδο της εστίασης για να καλύψουν τις ανάγκες τους σπεύδουν να προμηθευτούν προϊόντα από τα σούπερ-μάρκετ ενισχύοντας έτσι τη συνολική ζήτηση.

Την κατάσταση επιδεινώνουν κρούσματα τεχνητών ελλείψεων και αποθεματοποιήσεων από προμηθευτές προκειμένου να ανεβάσουν τις τιμές και να αποκομίσουν υψηλότερα κέρδη καθώς και το γεγονός ότι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ρουμανία μειώνουν τις εξαγωγές τους υπό τον φόβο ελλείψεων στις δικές τους αγορές.

Σε μία προσπάθεια να αποτρέψει κρούσματα κερδοσκοπίας και τεχνητές ελλείψεις στην αγορά και για να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης η κυβέρνηση υποχρέωσε τις εμπορικές εταιρείες να δηλώνουν με συγκεκριμένη χρονική προθεσμία στην πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα αποθέματα τους σε λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο, και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Πέραν των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και των διεθνών τιμών σε πρώτες ύλες και αγροτικά προιόντα πυροδοτεί νέο κύμα αυξήσεων στις λιανικές τιμές σε διψήφια ποσοστά όπως για παράδειγμα στα άλευρα που φθάνουν έως και το 30% αλλά και σε μια σειρά από βασικά είδη διατροφής όπως το κρέας, τα αλλαντικά και τα γαλακτοκομικά και οι οποίες θα περάσουν σταδιακά στο «καλάθι της νοικοκυράς» τις επόμενες ημέρες. Στελέχη του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για ένταση της ακρίβειας τον Απρίλιο ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στο 8%-8,5% από 7,2% που ήταν τον Φεβρουάριο.

Πηγή: newsbeast.gr