Συνέντευξη Τύπου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα, παραχωρούν στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου.

Ο κ. Πλεύρης ανέλυσε διεξοδικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων και εστίασε σε δύο κατηγορίες προβλημάτων:

  1. Τα φάρμακα που παρουσιάζουν διαχρονική έλλειψη και
  2. την τωρινή έλλειψη φαρμάκων με παρακεταμόλη και άλλων παρόμοιων σκευασμάτων, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα

«Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση παραγωγής, ως απότοκο της πανδημίας, στην έλλειψη πρώτων υλών και στην αύξηση των εποχικών λοιμώξεων.

Η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 25% με 40% περισσότερη και παρά τη μειωμένη παραγωγή, η χώρα μας φρόντισε να έχει προμηθευτεί. Γι’ αυτό η χώρα μας αντιμετωπίζει μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες χώρες της ΕΕ. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μία ισχυρή εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και παραγωγή γενοσήμων» σημείωσε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν είναι πρόβλημα τιμών και εξαγωγών, αλλά μειωμένης παραγωγής σε παγκόσμιο κλίμακα.

«Τα νοσοκομεία μας έχουν γενόσημα, δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις φαρμάκων. Το πρόβλημα είναι στα ιδιωτικά φαρμακεία και σε συγκεκριμένα επώνυμα φάρμακα».

Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά, λάβαμε μέτρα από το καλοκαίρι για την επάρκεια και για τα φθηνά φάρμακα βάλαμε πλαφόν και γι’ αυτό δεν έχουν εξαφανιστεί σήμερα».

Εκτός των μέτρων που έχουμε λάβει έως τώρα, λαμβάνουμε και επιπλέον μέτρα, τα οποία είναι:

  1. ελέγχονται 9 μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για το αν κρατούν αποθέματα
  2. εντείνεται η παραγωγή των γενοσήμων σε δραστικά φάρμακα
  3. συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ ώστε σε επώνυμα φάρμακα ποιυ παρουσιάζουν έλλειψη, με ποια αντίστοιχα φάρμακα μπορεί να αναζητήσει κάποιος με το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα
  4. ίδια ενημέρωση και στους γιατρούς για τη συνταγογράφηση
  5. τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε έλλειψη, μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Στόχος να πάμε σε όλα τα φάρμακα σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Στα παιδικά αντιπυρετικά και φάρμακα, προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες με ελληνικά γενόσημα.

Σε φάρμακα που έχουμε πλήρη εξάρτηση από πρώτες ύλες από την Ασία, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες στον ΙΦΕΤ, ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, η ομαλοποίηση της κατάστασης, για τα φάρμακα στα οποία υπάρχουν ελλείψεις, θα γίνει σταδιακά και έως το τέλος Ιανουαρίου.

Πηγή: newsbeast.gr