«Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχουμε λάβει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών για τις ανάγκες του ΕΣΥ, σχεδόν 500 κλίνες covid στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη και άλλες 300 non covid, ενώ στο λεκανοπέδιο διασφαλίσαμε 300 κλίνες για covid περιστατικά και 300 κλίνες για non covid περιστατικά», τόνισε σε αποψινή δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Αντιλαμβάνομαι ότι η ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ και του τομεάρχη Υγείας κου Ξανθού μπροστά σε αυτήν την συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θωρακίζει το ΕΣΥ τους οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις και δηλώσεις πανικού», πρόσθεσε ο ίδιος, για να καταλήξει: «Θα το ξεπεράσουν».

Ο Ανδρέας Ξανθός μιλάει στη Βουλή

Αφορμή για την αναφορά του κ. Πλεύρη στην αξιωματική αντιπολίτευση αποτέλεσε η στάση στελεχών του κόμματος απέναντι στην συνεργασία ιδιωτικού τομέα – ΕΣΥ, με τελευταία τοποθέτηση σε έντονα επικριτικό τόνο εκείνη για το ίδιο θέμα τη σημερινή καταγγελία του Ανδρέα Ξανθού.

Ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, νωρίτερα την Τρίτη, πως «αυτές τις μέρες, παρά τις καθησυχαστικές επιδημιολογικές προγνώσεις του “συστήματος Μαξίμου” η πίεση στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί κατακόρυφα (…)».

«Η περίπτωση του Νοσοκομείου Νίκαιας που χθες παρέμεναν στα ΤΕΠ σε φορεία ή ράντζα 17 ασθενείς με covid περιμένοντας να “συναινέσουν” οι ιδιωτικές κλινικές για τη διακομιδή τους, είναι πολύ χαρακτηριστική», υπογραμμίζει ο ίδιος, για να συμπληρώσει: «Μόνο που οι κλινικάρχες εξασφάλισαν από το Υπουργείο Υγείας ειδικά κριτήρια εισαγωγής ασθενών covid “χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων πολύ σοβαρή νόσου”».

«Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας κοροϊδεύουν τον κόσμο λέγοντας ότι έχουν εξασφαλίσει 300 κλίνες του ιδιωτικού τομέα – οι οποίες ούτως ή άλλως δεν φτάνουν ούτε για τις εισαγωγές μιας μέρας -, αφού αυτό γίνεται υπό τον όρο της επιλογής των περιστατικών», υποστήριξε ο πρώην Υπουργός Υγείας, καταγγέλλοντας, πως «η υγειονομική τραγωδία συνεχίζεται» καθώς «δεν υπάρχουν μόνο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, υπάρχουν και νοσηλευόμενοι εκτός κλινών covid».

ΜΕΘ

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως «η μόνη λύση αυτή την ώρα είναι η άμεση πρόσληψη στο ΕΣΥ όλων των διαθέσιμων υγειονομικών (επιλαχόντες σε μόνιμες κρίσεις γιατρών, γιατροί και νοσηλευτές που είναι στις λίστες επικουρικού προσωπικού), καθώς και η εφαρμογή μιας ενιαίας ταχύτητας στο σύστημα υγείας, με επιστράτευση των αναγκαίων δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα και των δομών των ενόπλων δυνάμεων και αναλογική επιβάρυνση όλων.

Έτσι θα διασφαλιστεί η ισόρροπη κατανομή των νοσηλευόμενων με κορονοϊό με βάση τις υπάρχουσες κλίνες και το ανθρώπινο δυναμικό σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορέσει να συνδυαστεί η covid και η μη covid φροντίδα στα δημόσια νοσοκομεία».

Πηγή: newsbeast.gr