Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επιβεβαίωσε προ ολίγου από το βήμα της Βουλής, την επιβολή νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μετά τις γιορτές.

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων.

Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης διεμήνυσε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε».

Ακόμα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έφθασαν στο 70% οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί και ότι στο 66% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όπως είπε, στον ενήλικο πληθυσμό έχει καλυφθεί το 80% αυτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση και στο 75% όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν «self test» το διάστημα των εορτών ώστε να υπάρχει η ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο.

κόσμος στο Σύνταγμα

Τις πρώτες μέρες του 2022 «κλειδώνουν» τα νέα μέτρα

Νωρίτερα, το Newsbeast έγραφε πως από σήμερα ξεκινάει ένα πολύ κρίσιμο δεκαήμερο, με το βλέμμα στραμμένο στις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς οπότε και θα αποφασιστεί αν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για την αποτροπή ενός πέμπτου κύματος με την μετάλλαξη Όμικρον να οδηγεί το άρμα της πανδημίας.

Τα μέτρα αυτά δεν είναι άλλα από την τηλεργασία, που ήδη εφαρμόζεται σε μικρό όμως ποσοστό, ο περιορισμός του ωραρίου στην εστίαση και στην διασκέδαση ίσως και της πληρότητας. Για την τηλεργασία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να διευρυνθεί σε ποσοστό έως 60% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε να αποφασίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και όχι μόνο στους εσωτερικούς χώρους.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αφορά αυτή την στιγμή, υγειονομικούς αλλά και τους άνω των 60. Εδώ, δεν αποκλείεται στα μέτρα που θα ανακοινωθούν να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στους άνω των 50 αν τα ποσοστά εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα που πάντα θεωρούνταν κομβική, παραμείνουν χαμηλά.

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης από την πλευρά του εκτιμά πως είναι μάλλον απαραίτητο ένα lockdown στις αρχές του Ιανουάριου, την πρώτη εβδομάδα, λόγω της Όμικρον.

Ο ίδιος αναφέρει στο Newsbeast ότι γράφεται αυτή τη στιγμή εισήγηση στον πρωθυπουργό ενώ τονίζει πως τα κρούσματα κορονοϊού αναμένεται να πολλαπλασιαστούν με ραγδαίο ρυθμό μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγή: newsbeast.gr